11-11-2020: Doorbraak in Coronavaccin, veroorzaakt stijging energieprijzen | NIFE Energieadvies

11-11-2020: Doorbraak in Coronavaccin, veroorzaakt stijging energieprijzen

Aardgas in rustig vaarwater

De prijs voor een m³ aardgas is nog steeds historisch laag te noemen. Afgelopen week kwam de ingezette daling na de warmste 2 november ooit tot een halt en vond weer voorzichtig richting naar boven. Extreme kou wordt de komende week niet voorspeld, al is er verderop in het noorden van Europa sprake van opkomende kou richting het einde van volgende week. Volgens de cijfers is er in de gasopslagen voldoende voorraad en zijn er de komende dagen meerdere LNG schepen onderweg naar Europa om de voorraad nog verder aan te vullen, dit zou kunnen betekenen dat de gasmarkt in een voorlopig rustig vaarwater is gekomen totdat er zich veranderingen voordoen op de markt

Minder wind hogere elektra prijs

De weersomstandigheden veroorzaken een hogere prijs van de daghandel als gevolg van een matige aanvoer van wind. De uren dat de zon schijnt is de prijs wel laag, wat betekent dat de prijzen aan het einde van een dag oplopen.

De contracten voor de lange termijn hadden behoorlijke neerwaartse druk, maar hier is afgelopen week een kentering in gekomen, doordat handelaren ervan uitgaan dat de corona invloed al in de markt is geprijsd. Een ander prijsopdrijvend effect voor de langere termijn kan zijn dat er door de nieuwe president meer internationale handel op gang kan komen, waardoor de vraag naar elektra ook zal kunnen stijgen.

Welk effect heeft verkiezingsuitslag op de oliemarkt

Het is nog onduidelijk welk effect de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de prijs van olie heeft. De olieprijzen stegen eerder deze week op de verkiezingsdag, ondersteund door een opleving van de financiële markten en een zwakkere Amerikaanse dollar. Tijdens het schrijven van dit rapport schoten de olieprijzen omhoog door de bekendmaking van een doorbraak in een Coronavaccin.

Dat de continue berichtgeving over productiebeperkingen door de OPEC een prijs ondersteunende of zelf prijsverhogend effect heeft, is wel een gegeven. Ook het effect van de nieuwe lockdown maatregelen in diverse Europese landen dragen bij aan een onzekere richting voor de oliekoers. Na de verkiezingskriebels richt de oliemarkt zijn aandacht nu weer op de fundamenten, op zoek naar aanwijzingen over de vraag en naar hints van OPEC + of de groep hun productiedeal kan aanpassen om nog eens 2 miljoen minder op de kwetsbare oliemarkt te brengen in januari.