16-3-2018: Lange termijnprijs elektra neemt een duik | NIFE Energieadvies

16-3-2018: Lange termijnprijs elektra neemt een duik

Nadat de weersvoorspelling aangaf dat de kou nog even terug zou komen stegen de prijzen van het daggas weer snel tot ruim 26 cent per kuub. Inmiddels is de markt al weer aan het dalen omdat het er niet naar uit ziet dat de kou extreem is en lang zal aanhouden. De lange termijnprijzen voor de komende jaren hebben niet veel gereageerd op de koude weersomstandigheden en zijn op een laag niveau. Door de koude omstandigheden van de laatste maand zijn de voorraden in de gasbergingen behoorlijk aangesproken en deze zullen in de zomer weer gevuld dienen te worden. Door deze te verwachten vraag naar gas in de zomer is het niet aannemelijk dat de prijs in de zomer hard zal dalen.

Het kabinet investeert dit jaar 300 miljoen euro in een reeks maatregelen die de CO² uitstoot in Nederland terugdringen. Het gaat hierbij om projecten voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en CO² vermindering in de landbouw en industrie. Ook gaat de Nederlandse overheid investeren in de bouw van zeven waterstoftankstations dit jaar.

Elektriciteit

De afgelopen week bleek een redelijk onstabiele week voor de korte termijnprijs. Deze was een stuk lager dan we de afgelopen koude weken hadden gezien, maar het zwabberde nog behoorlijk en afgelopen week zat er zelfs weer een uur tussen die hoger dan 150 euro per megawatt piekte.

De lange termijnprijs kon de afgelopen week een redelijke vlucht naar beneden maken aangezien de steenkoolprijs behoorlijk zakte.

Utrecht heeft de primeur als het gaat om de aanschaf van de eerste Tesla Powerpack van Nederland. De accu voorziet maar een handvol huishoudens van stroom, toch is het een nieuwe stap in de energieopslag. Op het dak van de parkeergarage 4 van de Jaarbeurs liggen tweehonderd zonnepanelen. Daarmee wordt de Tesla Powerpack, in feite een megabatterij, opgeladen. De capaciteit van die batterij is 0,8 MWh, oftewel 800 kilowattuur. Dat is voldoende om iedere dag zo’n vijftig elektrische auto’s mee op te laden. Dat kan ook, want er komen twintig laadpalen aan de megabatterij te hangen. De Tesla Powerpack kost het consortium Smart Solar Charging, waar onder andere de Jaarbeurs en gemeente Utrecht deel van uitmaken, een half miljoen euro. Een deel daarvan is betaald met Europese subsidie en ook met die subsidie is het project is nog verre van rendabel. Maar daar gaat het de initiatiefnemers niet om.

Olie

De voorraad ruwe olie in de Verenigde Staten is afgelopen week behoorlijk opgelopen, te weten met circa 5 miljoen vaten. Normaal is dit gegeven een reden voor een daling van de prijs, maar omdat de benzinevoorraad meer dan verwacht gedaald bleek te zijn volgens de cijfers van de EIA (Energy Information Administration), is er geen duidelijke verandering van de koers. Eerder in de week was er wel wat paniek op de markt na het ontslag van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson. President D. Trump en Tillerson zouden het over diverse aspecten van het buitenlandbeleid van Amerika niet eens zijn, waaronder de aanpak van Iran en de atoomdeal, waarbij sancties op Teheran deels zijn opgeheven in ruil voor het staken van bepaalde nucleaire activiteiten.

De prijzen van een april-future op een vat West Texas Intermediate doken bovendien onder die van de mei-future, hetgeen kopers op een afstand houdt. Als de korte termijnprijzen lager zijn dan de olieprijzen op langere termijn, kan het lucratiever worden om olie op te slaan voor de toekomst. Dit kan weer als een teken van overaanbod worden aangezien, omdat de voorraden oplopen.