16-6-2017: Olietankers dobberen doelloos rond | NIFE Energieadvies

16-6-2017: Olietankers dobberen doelloos rond

Deze week is er tegenwind geweest voor de olieproducenten, de prijzen zijn deze week wederom gedaald. De koers van olie vertoont al een half jaar lang een dalende trend. Analisten hadden ingeschat dat de voorraad in Amerika zou afnemen met circa 2,7 miljoen vaten, maar de afname was met circa 1,7 miljoen vaten aanzienlijk lager. Deze week maakte het IEA (Internationaal Energie Agentschap) kenbaar dat de voorraden nog verder kunnen oplopen door tegenvallende vraag vanuit China en Europa, in contrast met de toenemende productie in Amerika en andere producenten buiten de OPEC. Het overschot aan olie wordt ook kenbaar gemaakt door berichtgeving over doelloos ronddobberende olietankers op de oceanen. De eigenaren zijn hopeloos op zoek naar afnemers ergens op de planeet, maar die melden zich niet. Door alle extra olie die niet OPEC-landen nu aan het oppompen zijn, ziet het er naar uit dat de bemanning voorlopig niet naar huis kan. Verwachting: de prijs kan nog verder onder druk komen te staan als volgende week de voorraad in Amerika wederom niet of nauwelijks geslonken blijkt te zijn.

Elektriciteit

De elektriciteitskoersen laten zich zoals bekend leiden door de prijs van kolen, deze zijn afgelopen week redelijk stabiel geweest en zo ook de prijs van de lange termijncontracten van elektra. Wel opvallend is de delta tussen het piek en daltarief, deze wordt steeds kleiner. De spotprijzen waren van week op week wel op een lager niveau door het ruime aanbod van zonne- en windenergie. De zomer staat op dit moment voor de deur en dit zou volgens kenners een hele hete moeten gaan worden, in dit geval zou de prijs van elektra(kolen) kunnen op lopen als gevolg van extra gebruik voor o.a. koeling met airco’s, anderzijds is niets zo veranderlijk als het weer. Verwachting: de kolenprijs is op behoorlijk niveau waardoor een grote stijging op de korte termijn niet waarschijnlijk is, hierdoor kan de prijs van elektra ook ongeveer gelijk blijven.

Gas

Week op week is er voor de lange termijncontracten een daling geweest van het prijsniveau. Voor de dag contracten is er afgelopen week weinig verandering van koers geweest, sommige dagen was er een stijging van een paar tiende maar die zijn inmiddels ook weer teniet gedaan. Afgelopen 5 maanden is de gas export vanuit Rusland naar Europa gestegen met 13,3% in vergelijking met 2016. In 2016 was de export in totaal 179,3 miljard m³, dat was 12,5% meer dan 2015. De stijging van dit jaar was te wijten aan de koudere weersomstandigheden ten aanzien van 2016, dit was in het prijsverloop ook wel te zien afgelopen maanden. Verwachting: gezien de druk op de olieprijs en de afnemende vraag naar gas op dit moment kan er nog ruimte zijn voor dalingen.