17-2-2021: Einde van de wintermaanden is inzicht | NIFE Energieadvies

17-2-2021: Einde van de wintermaanden is inzicht

Oplopende temperaturen

Door de extreem koude temperaturen van de afgelopen winterweek moest er flink gestookt worden. Halverwege de week werd er volgens berichten van de Gasunie het dubbele aan gas getransporteerd dan wat er op een normale dag in de winter verbruikt wordt. Gelukkig heeft Nederland de beschikking over grote gasopslagen waar voldoende gas op voorraad ligt. Het is mede door deze voorraad en de voorspelling van oplopende temperaturen dat de prijs voor een kuub gas i.p.v. verder te stijgen, licht gedaald is op de dagmarkt aan het einde van de afgelopen week. Nadat LNG tankers weken lang Azië als losadres hebben gehad, is de aanvoer van vloeibaar gas vanuit de Verenigde Staten naar Europa weer op gang gekomen met meerdere leveringen de afgelopen week. Nu het voorjaar voor de deur staat en temperaturen weer oplopen, kan de handel in gas weer in een rustig vaarwater terecht komen en gasopslagen weer bijgevuld worden.

Verwachting: lichte voortzetting van de daling op de korte termijn en redelijk stabiel voor de lange termijn

Minder vraag naar elektra

Nu de kou in Europa minder is, is de vraag naar elektra afgenomen voor verwarming met elektrische apparaten. Hierdoor is de prijs van de elektra daghandel gedaald maar dit is ook mede door de lagere prijs van het daggas. De dagprijs voor gas is door de weersomstandigheden licht gedaald waardoor de opwek van elektra een lagere kostprijs heeft. Voor de lange termijncontracten is nog altijd een hoge CO2-emissieprijs van grote invloed op het koersverloop waardoor de prijs met uitzondering van afgelopen twee weken een zijwaartse koersverloop laat zien. De verwachting is dat de emissieprijs op het huidige niveau nog lager zal verblijven of zelfs nog iets kan stijgen. Uiteindelijk is dit ook afhankelijk van de handel op de financiële beurzen waar momenteel de koersen record na record halen.

Verwachting: de lange termijncontracten zullen met de financiële beurzen meedeinen, de korte termijncontracten kunnen licht dalen door gunstige weersomstandigheden.

Optimisme zet door

De handel in olie lijkt al een voorsprong genomen te hebben op een wereld zonder een pandemie, een wereld waarin de bevolking gevaccineerd is en weer massaal op reis kan gaan met vliegtuigen en economieën die weer opbloeien. Nadat vorige week de koers van een vat Brent-olie de 60 dollar aantikte, steeg de prijs de afgelopen week rustig verder. De OPEC handhaaft nog steeds de productiebeperkingen die er voor zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met een overaanbod van olie, de beperkingen gelden nog voor de maanden februari en maart. Of de beperkingen nog langer van kracht blijven of dat er nieuwe afspraken komen is nog niet bekend, door het oplopen van de olieprijs wordt het voor Amerikaanse schalieolie producenten ook weer winstgevend om te produceren.

Verwachting: als de productiebeperkingen gehandhaafd blijven, zou lichte stijging nog mogelijk zijn.