2-11-2016: Afschaffen wintertijd bespaart Turkije energie, maar veroorzaakt problemen | NIFE Energieadvies

2-11-2016: Afschaffen wintertijd bespaart Turkije energie, maar veroorzaakt problemen

Terwijl alle landen in de Europese Unie de klok afgelopen weekend een uur hebben teruggezet, tikte de klok in Turkije gewoon door. Met het afschaffen van de wintertijd verwacht de Turkse regering 2,5 mrd. Turkse lira ($ 805 mln.) op de elektriciteitsrekening te besparen.

Exportsector vreest schade

De maatregel is niet zonder risico’s, met name de exportsector vreest schade. Doordat de EU, met meer dan de helft van de export de belangrijkste handelspartner van Turkije, de klok wel terugzet is het tijdsverschil met grote delen van het handelsblok plotseling twee in plaats van één uur geworden. Met het Verenigd Koninkrijk wordt het tijdsverschil zelfs drie uur.

Financieel centrum

De langgekoesterde wens om van Istanbul een wereldwijd financieel centrum te maken lijkt ook bemoeilijkt nu Turkije een uur verder verwijderd raakt van de belangrijkste westerse markten. Om de problemen te ondervangen besloot de beurs van Istanbul (BIST) de openingstijden te wijzigen. In plaats van 9:30 uur opent het nu om 10:00 uur en het sluit in plaats van 17:30 om 18:00 uur. Zo verruimt het de gemeenschappelijke handelstijd met Europese beurzen en pakt het de opening van de beurzen in Amerika mee.

Bron: www.fd.nl