2-2-2018: VS produceert meer LNG en olie | NIFE Energieadvies

2-2-2018: VS produceert meer LNG en olie

De koers van gas heeft aan het begin van de week over de gehele linie een daling laten zien conform de voorgaande weken. Naar het einde van de week is door het kouder voorspelde weer de prijs licht gestegen. Het effect van de voorgenomen verminderde productie in Groningen is nog niet terug te zien in de prijsvorming.

Amerika is hard op weg een grote exporteur van LNG te worden. Door het grote aanbod en de lage prijs worden de klanten niet alleen talrijker, maar ook machtiger. In februari 2016 vertrok een LNG-tanker van de Chenière Energy Sabine Pass-installatie in de Amerikaanse staat Louisiana richting Portugal. Het was bijzonder, voor het eerst exporteerde een Amerikaanse site uit een andere staat dan Alaska LNG. Kenai LNG, een vijftig jaar oude installatie in Alaska, was tot 2016 de enige Amerikaanse installatie voor de export van LNG, maar gaat nu ten onder aan concurrentie. In december 2017 ging ook Cove Point, een LNG-fabriek van Dominion Energy, in Maryland van start. Voor 2020 zullen waarschijnlijk nog eens vier nieuwe Amerikaanse LNG-installaties in gebruik worden genomen. Deze LNG-sites kunnen dan samen per jaar zo’n zeventig miljoen ton produceren. Daarmee hebben de VS na Qatar en Australië de grootste capaciteit om LNG te exporteren. Volgens de US Energy Information Administration staan er in de VS nog eens twintig LNG-projecten in de steigers.

Het is mogelijk dat de VS binnen tien jaar de grootste exporteur van LNG zullen zijn. Dat is opzienbarend voor een land waar men acht jaar geleden alleen nog dacht aan het importeren van gas.

Elektriciteit

Sinds een lange tijd van stijgende kolenprijzen was er deze week een redelijke daling te zien bij de kolen waardoor de elektriciteitsprijs voor de lange termijn licht gedaald is. Voor de korte termijnprijzen was het sowieso al een laag niveau en dit is ook niet gewijzigd in de afgelopen week. Het was overigens zeer duidelijk dat de prijs per dag reageerde op de hoeveelheid wind die de molens in werking stelden. Dit kan voor de toekomst positief zijn omdat er op zee nog vele windmolens bijgebouwd gaan worden.

Deze week werd bekend gemaakt dat er een elektriciteitsnetwerk van 280 kilometer lengte tussen Spanje met Frankrijk wordt aangelegd in zee. Spanje kan vanaf dat moment EU-landen op grote schaal van stroom voorzien en moet Europa minder afhankelijk maken van onder meer Russisch gas.

Het zeer grote, onderzeese Spaans-Franse netwerk is onderdeel van een serie plannen van Brussel om de distributie van duurzame energie tussen lidstaten te verbeteren. De aanleg van de nieuwe elektriciteitskabels tussen Spanje en Frankrijk is meteen een van de grootste projecten. Voor het netwerk wordt 578 miljoen euro van een totaalbudget van 900 miljoen euro vrijgemaakt. Jarenlang traineerde Frankrijk de aanleg van het netwerk, omdat het de Franse verkoop van elektriciteit opgewekt door kerncentrales in gevaar zou brengen.

Olie

De prijs van ruwe olie daalde dinsdag. De daling van de meest verhandelde grondstof ter wereld werd veroorzaakt door zorgen om een overaanbod. Nadat vooral de Amerikaanse voorraden blijken te stijgen is er een einde aan een serie dalingen van voorraden in enorme opslagtanks die de prijs lieten oplopen.
Oliekartel OPEC schrapte vorig jaar de productie met 1,8 miljoen vaten per dag, en wil dat ook dit najaar doorzetten om bij minder voorraad het verkooptarief te laten oplopen. Die tactiek lijkt aan dovemans oren gericht nu producenten extra olie blijven leveren.

De extra, voornamelijk Amerikaanse productie, is een vertraagde anticipatie op de markt als gevolg van het oplopen van de prijzen. Producenten zetten met betere prijzen de kranen open en brengen oude platforms weer aan de praat.
Marktvorsers denken dat Amerika de prijs hiermee blijvend zal drukken, andere analisten zijn minder sceptisch, zij zien dit na de stijging van de olieprijs van de afgelopen tijd als een tijdelijke correctie. Daarna zou vanwege de vraag uit landen in Azië met een groeiende bevolking de behoefte aan ruwe olie alleen maar verder doorgroeien.

BP voedde de zorgen in de oliemarkt. Het olieconcern meldde dat voor sommige bedrijven hun olieplatforms nooit meer geopend zullen worden. De toestroom van groene energie uit zonnepanelen en windmolenparken vervangt veel aanbod. Veel bedrijven mijden ruwe olie en schakelen over op deze groene stroom.