20-1-2017: Oliehandel in tweestrijd | NIFE Energieadvies

20-1-2017: Oliehandel in tweestrijd

Gas

Deze week is er in Europa wat kou wat de prijs van gas iets deed oplopen. Toch is de stijging niet extreem evenals het weer maar het geeft mogelijk wel aan dat er niet genoeg prikkels zijn om weer naar een niveau van dik in de 20 cent/m³ te gaan. Voor de korte termijn was er aanvankelijk wel een stijging maar later in de week is de koers al weer afgezwakt. De lange termijn koers is wel gestegen omdat handelaren vermoeden dat de gasopslagen weer gevuld moeten worden in de zomer.

Elektriciteit

Door de koudere omstandigheden in Europa wordt er meer elektriciteit gebruikt in o.a. Frankrijk. Ook zijn nog niet alle kerncentrales in gebruik en de wind laat het ook afweten op dit moment, deze ingrediënten zorgen ervoor dat de koers van de spotmarkt oploopt. De uitspraak van de directie van Tennet ‘dat het altijd wel ergens waait’ lijkt voor nu niet op te gaan.
Voor de lange termijn prijzen is ook een stijging gezien deze week, dit is te verklaren door de oplopende prijzen van kolen. De vraag naar kolen is op dit moment ook hoger dan normaal, omdat er meer verbruik in de centrales is door het matige windweer en de extra vraag in Frankrijk.

Olie

Er zijn verschillende signalen in de markt gezien deze week. Enerzijds zeggen de OPEC-landen en Rusland dat de productie inderdaad is afgenomen, weliswaar is de afname kleiner dan afgesproken. Anderzijds wordt er steeds meer getwijfeld door handelaren of de gemaakte afspraken wel iets gaan opleveren. Het blijkt toch ook weer zo te zijn dat Amerika en andere niet OPEC-landen behoorlijk aan het investeren zijn om de productie op te schalen. Dit alles geeft wat druk op de prijs van een vat olie, hierdoor is de prijs uiteindelijk van week op week iets gezakt.