24-9-2020: Kernenergie aanwinst op energiemix? | NIFE Energieadvies

24-9-2020: Kernenergie aanwinst op energiemix?

Minister Wiebes ziet kernenergie als een serieuze optie in de energiemix van Nederland. Dat heeft hij op 23 september aan de Tweede Kamer laten weten. Wiebes baseert zich op onderzoeksresultaten van adviesbureau ENCO. Zij concluderen dat kernenergie niet duurder is dan energie uit zon en wind.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat deed ENCO, gespecialiseerd in nucleaire energie, onderzoek naar de mogelijkheden voor kernenergie in Nederland voor 2040. Hieruit kwam naar voren dat de bouw van kerncentrales relatief minder prijzig is, dan voorheen werd gedacht. Dit komt volgens de onderzoekers vooral doordat de kostprijs van zonne- en windparken te gunstig werden begroot.

Niet duurder dan zon- of windenergie

Met name de aansluitingskosten van windmolenparken en zonneweides op het elektriciteitsnet zijn hoger dan eerder is vastgesteld. Als die kosten, “die onevenredig toenemen bij een hoger percentage zon en wind”, wel worden meegenomen is kernenergie ongeveer even duur, schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. De minister gaat nog een stap verder en zegt dat de studie het idee bevestigt dat kernenergie na 2030 een van de meest kosteneffectieve opties is voor CO2-vrij regelbaar vermogen.

Meerderheid

Er is al sinds eind 2018 een meerderheid voor kernenergie in de Tweede Kamer van VVD, CDA, PVV en Forum voor Democratie. De SGP en de SP hebben zich hier niet volmondig bij aangesloten, maar staan wel open voor voorstellen. Er werd een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd om te onderzoeken hoe het bedrijfsleven gestimuleerd kan worden om in kernenergie te investeren.

De linkse oppositiepartijen zijn tegen kernenergie. Zij zeggen dat er nog te veel risico’s aan deze vorm van energiewinning zitten, met het overblijven van kernafval als één van de voornaamste zorgen.

In 2025 aan de slag

De VVD kan daarentegen niet wachten. VVD-kamerlid Mark Harbers verklaarde vandaag in het AD dat hij het liefst rond 2025 de eerste schop de grond in ziet gaan. In totaal moeten er volgens de regeringspartij drie tot tien nieuwe kerncentrales gebouwd worden.

Harbers in het AD: “Ik wil ook geen rommellandschap, volgeplempt met windmolens en zonneweides. En ik wil niet afhankelijk worden van gas uit Rusland. Je moet nu al stappen zetten om na 2030 een kerncentrale te kunnen openen. Kernenergie is gewoon keihard nodig.’’

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl