28-9-2020: Economie houdt grondstoffen in de greep | NIFE Energieadvies

28-9-2020: Economie houdt grondstoffen in de greep

Ondanks dat de prijs voor daggas licht stijgt, is deze nog altijd historisch laag te noemen voor de periode van het jaar. De lichte stijging is vooral te danken aan een nog steeds verminderde gasexport door onderhoudsbeperkingen vanuit Noorwegen. Ook de lagere temperaturen die voorspeld zijn voor de komende periode, zijn onderdeel van een oplopend sentiment. Minister Wiebes heeft bekend gemaakt dat er minder Gronings gas hoeft te worden gewonnen voor het komende gasjaar, dat loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2021. De oorzaak hiervan is ongeveer een miljard m³ extra nagemaakt Gronings gas dat in april van dit jaar al bijgevuld kon worden in de gasopslag Norg. Dat is eerder dan gebruikelijk en door deze meevaller is komend gasjaar dus ongeveer een miljard m³ minder gas nodig uit het Gronings gasveld. Ook maakte minister Wiebes afgelopen donderdag bekend dat Gas Terra, het bedrijf dat Nederlands aardgas verhandeld, eind 2024 haar deuren sluit. Doordat in 2022 de gaswinning in Groningen definitief wordt gestopt, is de rol van de handelaar in aardgas en groengas uitgespeeld.

Elektra onder lichte druk van de mondiale economie

Doordat de prijzen van de CO2-emissierechten onder druk staan en hierdoor ook licht zijn gedaald, heeft dit tot gevolg dat de prijzen van de lange termijncontracten ook licht gedaald zijn. De vraag is voor langere tijd overgewaardeerd en niet in balans met de vraag, aldus marktkenners. De koers werd gedreven door het vertrouwen in de mondiale economie en dat deze ondanks Covid-19 gewoon door zal blijven groeien maar hier is vandaag de dag toch wat twijfel over aan het ontstaan. De daghandel is momenteel wat meer in balans dan voorgaande week, wat mede een gevolg is van de weersomstandigheden en dan met name door het aanbod van wind.

Door de opwek van elektra met zonnepanelen en windmolens, zijn er steeds meer momenten dat er teveel elektra geproduceerd wordt dan dat er vraag is. Hierdoor zijn er door de jaren heen steeds meer bedrijven op zoek zijn naar opslagmogelijkheden voor elektra. Deze toename is te zien aan het aantal patenten die aangevraagd worden voor alle nieuwe uitvindingen. Zo is er een duidelijke stijgende trend te zien vanaf circa 2010 toen er jaarlijks circa 1000 patenten werden aangevraagd. Eind 2018 was dit aantal gestegen naar circa 5000. In Japan worden bijna 50% van alle aanvragen gedaan, gevolgd door Korea op de tweede plaats. De landen China en Amerika zijn samen goed voor circa 30% en Europa neemt ongeveer 20% voor zijn rekening.

Oliemarkt nog steeds in houdgreep van Covid-19

De oliemarkt is in het algemeen terughoudender omdat de recente toename van coronabesmettingen de vraag oproept wat een tweede golf betekent voor de wereldeconomie, en dus ook de vraag naar olie. Een stijgend aantal Covid-19 gevallen leidt tot nieuwe maatregelen in diverse Europese landen, terwijl in de VS wordt gevreesd voor het economisch herstel nu een nieuw steunpakket van de Amerikaanse overheid nog altijd op zich laat wachten. Ook het herstel van de dollar, die deze week zo’n 2 procent steeg, zette druk op de olieprijs. Als we kijken naar het verloop van de olieprijs is deze de afgelopen week redelijk vlak en zal het lastig blijven om structureel de weg om hoog te vinden. Zeker nu ook bondgenoten van de OPEC+ minder bereid zijn om zich aan de productieverlagingen te houden.