3-5-2017: Waarom energie nooit gratis wordt | NIFE Energieadvies

3-5-2017: Waarom energie nooit gratis wordt

De afgelopen maanden en weken wordt er steeds meer gediscussieerd over het feit dat gas en elektriciteit steeds goedkoper wordt; er wordt zelfs gespeculeerd over gratis energie in de toekomst. Argumenten voor deze gratis energie lopen uiteen tussen zaken als: “zonnecellen voor het opwekken van elektriciteit zijn steeds makkelijker en goedkoper te produceren”, “de duurzame energiebronnen zullen in de toekomst de fossiele bronnen voorbijstreven en vervangen” en “er is voldoende energie, helemaal als deze goedkope energie goed kan worden opgeslagen”.

Een zaak die echter vaak onderbelicht blijft in deze discussie is het feit hoe de energiefactuur van vandaag is opgebouwd. Uiteraard staat op de energiefactuur de prijs van gas en/of elektriciteit en het is zeker waar dat de prijs van beiden de afgelopen paar jaar behoorlijk is gedaald. Was de gemiddelde dagprijs voor een kuub gas in 2013 nog ruim 26 eurocent, vandaag ligt de prijs rond de 16 eurocent per kuub. Voor de huidige halvering van de elektriciteitsprijs, in deze gekeken naar de peakprijs, moeten we teruggaan naar 2009. Toen lag de prijs rond de 90 euro per megawatt, waar de prijs vandaag net boven de 45 euro is.

Daadwerkelijke opbouw energieprijs

Toch, gekeken naar de energiefactuur, zijn we niet stukken goedkoper uit dan toen. De hoogte van het bedrag bestaat namelijk maar voor hooguit één derde uit de daadwerkelijke energieprijs. De rest wordt bepaald door transportkosten, energiebelasting en btw en in tegenstelling tot de prijs voor gas en elektriciteit stijgen deze de afgelopen jaren voortdurend. Hoe ziet dan vandaag de kostenopbouw van een kuub gas eruit? Bij een kale gasprijs in 2017 van 16 eurocent voor één kuub moet 26,834 eurocent energiebelasting (en opslag duurzame energie) in de eerste schijf (tot 170.000 m³) worden afgedragen, voor transport komt daar ruim 5 eurocent bij. Vervolgens wordt over deze 48 eurocent nog 21 procent btw gerekend waardoor de prijs voor één kuub gas op ruim 58 eurocent komt!

Oké, dit zijn de tarieven voor niet-tuinders, tuinders betalen wat minder belasting en btw, maar zij komen alsnog bijna uit op 30 eurocent voor één kuub gas.

Rijst toch de vraag of de juiste discussie wordt gevoerd met de juiste argumenten… ?

Door Rogier Bekke, Energie Analist NIFE Energieadvies