8-12-2017: Winters weer in aantocht | NIFE Energieadvies

8-12-2017: Winters weer in aantocht

Na de stijging vorige week en nog in het begin van deze week van het daggas, liep de prijs halverwege deze week weer iets naar beneden. Ook de lange termijnprijzen liepen iets terug naarmate deze week vorderde. Oorzaken waren het mildere weer van de afgelopen week en de dalende olieprijs.

Waarschijnlijk is in deze daling ook een rol weggelegd voor de huidige probleemloze aanvoer van gas vanuit Rusland en Noorwegen. Ook zijn de gasbuffers op dit moment goed gevuld, welke de afgelopen zomer nog zeer moeizaam gevuld werden. De stabielere situatie rondom de kerncentrales zorgt ook voor minder behoefte aan gas voor de opwek van elektriciteit.

Elektriciteit

De korte termijnprijzen waren de afgelopen week een stuk minder hoog dan de week daarvoor. Het ontbrak aan koude temperaturen en er stond redelijk wat wind, wat ervoor zorgde dat de APX-prijs redelijk kon zakken.

De prijzen voor de langere termijn zaten de afgelopen week ook weer een beetje in een dalende lijn. Dit had niet echt te maken met een sterk dalende kolenprijs, de kolenprijs schommelde een beetje en eindigde ongeveer op hetzelfde niveau als de week ervoor. Was er vorige week nog een behoorlijke vraag naar steenkool, de afgelopen week liep deze vraag enigszins terug doordat er minder zorgen zijn over de stakingsdreiging van mijnwerkers in Australië en minder ongerustheid over de problemen met de kerncentrales in Frankrijk.

Olie

Nadat de olieproductie beperkende afspraken van de OPEC-leden en Rusland tot stand zijn gekomen op 30 november jongstleden is de prijs van een vat ruwe olie wat gedaald. De handelaren hadden fors gespeculeerd op hogere prijzen en verder gaande afspraken waardoor de verhoging al in de koers ingeprijst is gebleken. De teruggelopen olievoorraad in Amerika heeft ook de olieprijs niet kunnen opstuwen.

Volgens berichten uit Amerika is de binnenlandse vraag teruggelopen terwijl de productie faciliteit aan het stijgen is. Volgens Baker Hughes is het aantal boorplatforms toegenomen in stuks, en de verwachting is dat dit aantal door zal stijgen op dit prijsniveau.

In China zijn er instructies van kracht geworden in diverse regio’s om de energieprijzen terug te dringen, te denken valt hierbij dat er extra kolenmijnen geopend kunnen worden.