4-2-2019: Langzame daling grondstofprijzen | NIFE Energieadvies

4-2-2019: Langzame daling grondstofprijzen

Hoewel de olieprijs de afgelopen week licht gestegen is zijn de gasprijzen voor zowel de lange- als de korte termijn licht gedaald. Voor de korte termijn kwam de prijs afgelopen weekeinde weer eens onder de 20 cent per kuub. Sinds mei 2018 is de dagprijs van gas niet onder die 20 eurocent-grens geweest.

De lange termijnprijzen daalden ook, waarschijnlijk onder invloed van het milde weer voor de tijd van het jaar en de daarbij voldoende aanwezig zijnde en meer dan voor de helft (ongeveer 65%) gevulde gasopslagen. Eveneens komen nog steeds genoeg LNG schepen aan om hier aan bij te dragen.

Steenkoolprijs niet onder druk

Voor de lange termijnprijzen was de afgelopen week een week van dalende prijzen doordat de steenkoolprijs redelijk stabiel tot licht dalend was. De huidige daling van de steenkoolprijs is gestart aan het begin van de nieuwe maand; februari. Doordat in Europa op het moment relatief milde temperaturen, voor de tijd van jaar, de boventoon voeren staat de steenkoolprijs niet onder druk. De vraag stijgt simpelweg niet doordat het niet koud genoeg is en de voorraden zijn ook op orde. Daarnaast is de CO2-emissieprijs de afgelopen week ook lichtjes gedaald. Deze schommelt al ruim een maand rond de 23 euro per ton. Zoals eerder aangegeven zal een deal- of een no-deal-Brexit zijn uitwerking hebben op de emissierechten aangezien dit betekent of het Verenigd Koninkrijk binnen het systeem blijft of niet.

De korte termijnprijzen waren de afgelopen week nog behoorlijk hoog met gemiddelde APX-dagprijzen van ruim 60 euro per megawatt. Ook voor de korte termijnprijs lijken de eerste dagen van februari een daling in te zetten met daggemiddelden van onder de 50 euro per megawatt.

Februari belangrijk voor koers olie

De maand februari wordt een belangrijke maand voor de koers van olie omdat per 1 maart de volgende ronde van tariefstijging door Amerika op Chinese import op de agenda staat. Er zal nog veel onderhandeld worden tussen beide landen richting deze deadline. De geruchten over een akkoord stemmen positief waardoor de koers van olie alvast opwaartse druk heeft ondervonden. Ook de cijfers over de olieproductie van de OPEC landen en Rusland hebben opwaartse druk gegeven omdat de productie volgens afspraak afgenomen bleek te zijn.

De Amerikaanse olievoorraad was ook kleiner dan analisten vooraf hadden verwacht, bleek uit cijfers van de Energie Informatie Administratie (EIA) welke elke week bekend worden gemaakt.

Ondanks alle opwaartse druk is de koers nog niet heel veel gestegen wat de onzekerheid en verdeeldheid onder handelaren aan het daglicht brengt. Vele gaan er voor alsnog vanuit dat er een handels akkoord gesloten zal worden, maar in het huidige politieke klimaat is niets vanzelfsprekend en is een verder gaande handelsoorlog zeker niet uit te sluiten. Bij het uitblijven van een akkoord is er weer meer ruimte voor een daling van de oliekoers.