10-5-2021: Duitsland scherpt klimaatdoelstellingen aan na uitspraak hoogste rechter: "Nederland kan hier van leren" | NIFE Energieadvies

10-5-2021: Duitsland scherpt klimaatdoelstellingen aan na uitspraak hoogste rechter: “Nederland kan hier van leren”

De Duitse regering kondigde vandaag ambitieuzere plannen aan om de uitstoot van broeikasgassen sneller te verminderen. De nieuwe plannen zijn een gevolg van de een uitspraak van de rechtbank die bepaalde dat de klimaatwet uit 2019 aangescherpt moet worden.

Minister van Financiën Olaf Scholz zei woensdag tijdens een persconferentie dat Duitsland streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 65 procent in 2030 en 88 procent in 2040. Daarnaast wil Duitsland in 2045 zo goed als CO2-neutraal zijn. Dat is vijf jaar eerder dan is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, dat ook door Duitsland is ondertekend.

Het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe oordeelde vorige week dat de regering niet specifiek benoemt hoe ze de CO2-uitstoot na 2030 wil verlagen. In de huidige klimaatwet staat wel een toezegging om de CO2-uitstoot in 2030 met ten minste 55 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990, en netto nul CO2 uit te stoten in 2050, maar het benoemt geen concrete plannen.

‘Eerlijk aanbod voor jongere generatie’

“De CO2-uitstoot van Duitsland ligt al 40 procent onder het niveau van 1990”, beweert de minister van Milieu Svenja Schulze tijdens de persconferentie. “Dat is een eerlijk aanbod voor de jongere generaties, omdat we niet de grootste last voor de toekomst achterlaten. Elk decennium neemt elke generatie zijn verantwoordelijkheid.”

Volgens de Nederlandse Jonge Klimaatbeweging zijn de plannen van Duitsland een belangrijke stap om klimaatopwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden. “Duitsland is de grootste uitstoter van CO2 in Europa, dus deze ambitieverhoging zet echt zoden aan de dijk”, laat voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Werner Schouten weten in een persbericht.

Een voorbeeld voor Nederland

Schouten hoopt dat de Duitse ambitie een voorbeeld is voor het nieuwe kabinet: “Nederland moet van Europa ook met een hoger doel komen. Wanneer het Duitsland lukt om, ondanks alle industrie en autofabrieken, 65 procent van haar uitstoot te reduceren in 2030, dan moet Nederland dat zeker ook kunnen.”

In Nederland oordeelde de rechter in 2015, 2018 en 2019 dat de klimaatdoelen ontoereikend waren. De coronacrisis zorgde afgelopen jaar voor een forse daling van de CO2-uitstoot, maar toch is het te hoog, blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Eind 2022 een actuele klimaatwet

Het Constitutionele Hof oordeelde dat Duitsland zijn klimaatwet tegen het einde van 2022 moet actualiseren om uit te leggen hoe ze CO2-neutraal wil worden, om te voorkomen dat de jongeren worden opgezadeld met een onevenredige impact van klimaatverandering.

De vereiste wetswijziging gaat volgende week naar het kabinet voor formele goedkeuring, aldus Scholz en Schulze. Opties om de uitstoot te verminderen zijn onder meer het uitbreiden van hernieuwbare energie en het sneller verhogen van de prijs van CO2 dan gepland.

Bron: Change.inc