14-03-2022: Oorlog in Oekraïne: een overzicht van wat Change Inc. schreef | NIFE Energieadvies

14-03-2022: Oorlog in Oekraïne: een overzicht van wat Change Inc. schreef

De oorlog in Oekraïne is ruim twee weken bezig. De afgelopen tijd belichtte Change Inc. vanuit verschillende invalshoeken de mogelijke gevolgen van de oorlog voor het geopolitieke klimaatdebat. Tijd voor een overzicht.

De afhankelijkheid van Rusland en Europa is wederzijds als het om gas gaat

Eind januari naderde de spanningen tussen Oekraïne en Rusland al het kookpunt. We vroegen ons af of de dreigende situatie voor het bedrijfsleven reden tot onzekerheid was, gezien onze afhankelijkheid van Russisch gas. “De kans is groter dat Rusland als betrouwbare handelspartner wil worden gezien, dan dat ze rigide de kraan dichtdraaien”, zei senior energy economist Hans van Cleef van ABN Amro. Het volledige artikel is te lezen op Change.inc.

Oekraïne is meer dan gas: graan, ammoniak en uranium

In de oorlog tussen Oekraïne en Rusland gaat het in Nederland veel over gas. Maar wat minder wordt benoemd is dat Oekraïne rijk is aan allerlei waardevolle grondstoffen. Zo heeft Oekraïne het meeste (winbare) uranium van alle Europese landen en heeft het een enorme landbouwsector. Wat zijn de gevolgen van de oorlog op de productie van deze grondstoffen? Het volledige artikel is te lezen op Change.inc.

EU kan binnen een jaar van tweederde van het Russische gas af

In Europa wordt naarstig gekeken naar manieren om versneld van de afhankelijkheid van Russisch gas af te komen. En dat kan, volgens de Europese Commissie. Met het nieuw aangekondigde plan moet Europa ‘ruim’ voor 2030 onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit Rusland. Tweederde van het doel kan zelfs al binnen een jaar bereikt worden. Het volledige artikel is te lezen op Change.inc.

Kort geleden nog ondenkbaar, maar nu realiteit: groene waterstof is goedkoper dan grijze

De oorlog in Oekraïne heeft de – toch al zeer hoge – aardgasprijs nog verder de hoogte in gejaagd. Dit is slecht nieuws voor veel sectoren en komt rechtstreeks tot uiting in de energierekeningen van de huishoudens. Dit biedt economische ruimte voor groene waterstof. De vraag is natuurlijk of dit effect blijvend is. Het volledige artikel is te lezen op Change.inc.

Hoe gaan Nederlandse bedrijven om met de aankomende gascrisis?

Steeds meer bedrijven laten van zich horen. Niet alleen vertrekken grote namen als Heineken, McDonald’s en Coca-Cola uit Rusland, ook Nederlandse bedrijven zoeken naar manieren om hun banden met Rusland te verbreken. Bijvoorbeeld door de afhankelijkheid van Russisch gas te beperken.

Bron: Change Inc.