Economie domineert energiemarkt
De gasprijs is voor de korte termijn op gelijk niveau gebleven evenals de voorgaande maanden, en er zijn, zolang de weersomstandigheden mild blijven, geen redenen voor een uitbraak omhoog op de korte termijn. De lange termijn prijzen zijn de laatste weken wat gedaald maar lijken op een bodem te stuiten waardoor een daling per dag afgewisseld kan worden met een stijging die de daling weer teniet doet.
Het Oostenrijkse energiebedrijf OMV heeft onlangs beweerd dat de realisatie van de Nord Stream II pijpleiding op schema ligt, dit houdt in dat eind 2019 of begin 2020 de leiding in gebruik genomen zal worden. Het extra aanbod van gas zal circa rond de 55 miljard kuub per jaar zijn. Hiermee lijkt het aanbod in Europa ondanks de afnemende Nederlandse productie behoorlijk te groeien. Deze groei van het gas aanbod lijkt een drukkend effect te kunnen veroorzaken op de gasprijs, maar dan moet Rusland niet de gasleiding naar Europa via Oekraïne afsluiten. Rusland heeft in het verleden al eerder de kraan dichtgedraaid waardoor Oekraïne en een gedeelte van Europa zonder gas kwamen te zitten. Een reden voor het dichtdraaien van de gaskraan kan voortkomen uit een langer spelend conflict tussen Rusland en Oekraïne.
Elektriciteit
Afgelopen week zijn de prijzen van kolen en de CO2-emissierechten gedaald waardoor de lange termijnprijzen ook licht gedaald zijn. De korte termijnprijzen zijn, op de maand januari van 2019 na, al dit hele jaar relatief laag en ruim onder het niveau van de lange termijncontracten. De opwek van zon- en windenergie zijn hiervan een belangrijke oorzaak, evenals de lage prijs van daggas.
De daling van steenkoolprijzen is inmiddels al enkele maanden aan de gang o.a. door een overvloedig aanbod en een zwakke vraag naar deze brandstof. De CO2-emissierechten lijken ook neerwaartse druk te ondervinden door de afzwakkende economische vooruitzichten. Een mogelijk op handen zijnde no deal-Brexit geeft een extra neerwaartse druk op de koers van CO2-emissierechten omdat er in zo’n situatie een surplus aan Britse rechten vrij op de markt beschikbaar komen.
Olie
Is het glas nu halfvol of halfleeg wat betreft de handelsoorlog tussen Amerika en China? Handelaren weten het niet, maar wat ze wel weten is dat President D. Trump elke dag met verrassende wendingen op de proppen kan komen waardoor het conflict lijkt opgelost of juist verder kan oplopen. Na voorgaande week toen de spanningen hoog zijn opgelopen, lijkt er nu wat ontspanning in het handelsconflict te zijn. De beurzen reageren positief waardoor de koersen gestegen zijn en zo ook de olieprijs. Het gaat hierbij om een lichte stijging welke wellicht gezien moet worden als een rimpel in de zijwaartse koers.
De Amerikaanse olievoorraad was deze week redelijk fors gedaald maar dit leverde toch geen grote stijging op van de olieprijs. Het op de zwarte lijst plaatsen van een Iraanse olietanker door Amerika heeft ook geen koerswijziging teweeg gebracht.