Kosten energietransitie volgens PBL €1,6 tot 5,5 mrd | NIFE Energieadvies

Kosten energietransitie volgens PBL €1,6 tot 5,5 mrd

5-4-2017

Verschillende politieke partijen hebben berekend dat de energietransitie in Nederland € 6 tot 9 mrd per jaar zal kosten. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat deze kosten een stuk lager zullen uitvallen: minimaal € 1,6 mrd per jaar bij een emissiereductie van 80 procent in 2050 en maximaal € 5,5 mrd per jaar bij emissiereductie van 95 procent.

Het gaat hier om de extra kosten ten opzichte van het vastgestelde en voorgenomen energiebeleid tot en met 2030, uit de Nationale Energieverkenning 2016. Dat stelt het PBL in het recent gepubliceerde rapport ‘Nationale kosten energietransitie in 2030’, dat tot stand kwam in samenwerking met ECN. Het rapport kwam voort uit een verzoek van vier ministeries om de kosten van de energietransitie in kaart te brengen.

Energietransitie

Volgens het rapport kunnen de kosten van de energietransitie een stuk lager uitvallen dan de berekeningen van verschillende politieke partijen, mits er wordt ingespeeld op kosteneffectieve kansen.

Zo liggen er in de Nederlandse industrie veel kosteneffectieve opties die de energietransitie vooruit kunnen helpen. Maatregelen op het gebied van woningbouw en kantoren zijn over het algemeen duur, stelt het rapport.

Emissiereductie

In het rapport worden verschillende pakketten samengesteld die kunnen leiden tot een emissiereductie van 80 tot 95 procent in 2050. Een emissiereductie van 80 procent in 2050 is te realiseren met een bedrag van € 1,6 tot 2,6 mrd per jaar. Een emissiereductie van 95 procent is te halen met een bedrag van € 3,5 tot 5,5 mrd per jaar.

Daarnaast wordt benadrukt dat een langetermijnvisie essentieel is. “Kostenoptimalisering tot en met 2030 kan duurkoop zijn als geen rekening wordt gehouden met de stappen die daarna nodig zijn”, aldus het rapport.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl