05-10-2021: Hoelang zijn deze prijzen nog draagbaar | NIFE Energieadvies

05-10-2021: Hoelang zijn deze prijzen nog draagbaar

Gas

De prijzen voor de korte termijn hebben de 1 euro per kuub bereikt. Het is nog geen einde dagprijs maar regelmatig wordt de euro aangetikt tijdens het verloop op een handelsdag.

Over de hoogte is iedereen het wel met elkaar eens, dit kan geen standhouden. We vernemen helaas al van diverse bedrijven dat ze hun bedrijfsactiviteiten gaan staken of doorgaan met een aangepaste strategie wat sowieso zal leiden tot een afname van productie om op deze manier minder energie te gebruiken.

De vraag naar hoelang houdt deze gekte nog stand,  komt bij ons dagelijks aan bod. Een antwoord op deze vraag is nauwelijks te geven. Als het niet koud wordt in Europa en Azië dan zou een daling tot de mogelijkheid behoren omdat speculanten die snel geld willen verdienen snel hun posities zullen verkopen. En vice versa kan de prijs nog verder oplopen met de gedachte van “the sky is the limit”.

Als zoals nu lijkt te gebeuren diverse economieën stil gaan vallen, gaat de vraag naar gas vanzelf dalen en zo ook de prijs. Hierdoor blijft het vreemd dat Rusland de export van gas beperkt omdat je van een kale kip niet kan plukken.

Elektra

Afgelopen week is de prijs van kolen met 20% gestegen als gevolg van vraag en aanbod en speculatie. De vraag naar kolen is dit jaar wel flink toegenomen t.o.v. verleden jaar, het corona jaar. De reden hiervoor is niet alleen doordat er meer elektra verbruikt wordt dit jaar, maar ook omdat de concurrentiepositie van kolen vs gas sterk verbeterd is in vergelijking met verleden jaar. Verleden jaar was de prijs van gas dermate laag dat de elektra productie met gas voordeliger was dan met kolen. De prijsstijging van de CO2-emissierechten blijft hierdoor almaar doorstijgen om de extra uitstoot van CO2 te kunnen opvangen.

De korte termijncontracten hebben afgelopen weekend zeer grote prijsverschillen genoteerd per uur. Zo was het ene uur een negatief tarief en het opvolgende uur had een tarief van 20 cent/kWh., de vraag en het aanbod zijn, mede door in dit geval windmolens, niet in balans.

Olie

De vraag naar olie neemt per dag toe als reactie op de hoge prijsniveaus van gas en kolen. Er wordt steeds meer elektra opgewekt met olie in plaats van met gas en kolen omdat dit goedkoper is. De toenemende vraag veroorzaakt ook een stijging van de olieprijs waardoor het nog even afwachten is hoelang olie gebruikt wordt voor de opwekking van elektra. Wat ook zal meespelen is hoeveel de OPEC+ de productie zal blijven beperken. De economieën zullen door de recente stijgingen grote problemen gaan ondervinden waardoor het ook wel aannemelijk is dat de productie van olie verhoogt zal worden omdat een zwakke economie de hoge olieprijs ook niet kan betalen.