08-10-2021: ‘Strenge winter kost 30 procent meer gas’
Door de alsmaar stijgende gasprijzen kijken veel mensen met gespannen blik naar komende winter. Bij een strenge winter kan het gasverbruik 30 procent hoger uitvallen dan in een gemiddelde winter . De kans dat we een zeer koud stookseizoen krijgen, is door opwarming van de aarde tegenwoordig wel zeven keer kleiner dan halverwege vorige eeuw. Dat zegt Michiel Severin van Infoplaza
Een zacht stookseizoen is natuurlijk gunstiger voor de portemonnee. Gemiddeld genomen is de gemiddelde temperatuur tussen 1 oktober en 30 april ongeveer 6,6 graden. Dat is anderhalve graad warmer dan halverwege vorige eeuw toen de gemiddelde temperatuur van het stookseizoen nog 5,1 graden was.
Een zeer koud stookseizoen, die nu eens per dertig jaar voorkomt, kwam in de vorige eeuw zeven keer zo vaak voor. Statistisch gezien is de kans op een zeer koud stookseizoen dus klein.
Het gasverbruik in een stookseizoen kan worden berekend op basis van de etmaalgemiddelde temperatuur. In de meteorologie en energiesector worden hiervoor graaddagen gebruikt. Een graaddag is het verschil tussen de etmaalgemiddelde temperatuur en een referentietemperatuur, die meestal op 18 graden wordt gehouden. Een etmaalgemiddelde temperatuur van 14 graden levert dan 4 graaddagen op.
Een gemiddeld huishouden verbruikt 0,6 kuub gas per graaddag. In een gemiddeld stookseizoen komt dit neer op een verbruik van ongeveer 1450 kuub gas. Onder dezelfde woonomstandigheden was het gasverbruik in een klimaat zoals in de jaren 60 en 70 ongeveer 1650 kuub gas nodig, een verschil van 13 procent.
Een zeer koud stookseizoen levert mensen een fors hogere gasrekening op. Wanneer we tóch te maken krijgen met een winter vergelijkbaar met de koudste exemplaren van de vorige eeuw, dan ligt het gasverbruik ruim 30 procent boven dat van een gemiddeld stookseizoen. Dit zou de gasrekening van consumenten met een variabel energietarief 30 procent laten stijgen, maar hoe de rekening in dat geval daadwerkelijk zou uitvallen hangt af van de ontwikkeling van de gasprijzen die energiebedrijven doorberekenen. Wel is duidelijk dat als de gasprijzen hoog blijven en de winter normaal tot streng verloopt, de rekening flink omhoog gaat.
Het koudste stookseizoen van deze eeuw was die van 2012-2013, wat vergelijkbaar was met een gemiddeld stookseizoen halverwege vorige eeuw. Even voor het beeld: een zeer zacht stookseizoen, zoals bijvoorbeeld in 2007, levert ruim 20 procent minder gasverbruik op ten opzichte van het gemiddelde.
Bron: Energienieuws