1-11-2019: Glastuinbouw start petitie tegen verhoging ODE | NIFE Energieadvies

1-11-2019: Glastuinbouw start petitie tegen verhoging ODE

Glastuinbouw Nederland is een petitie gestart onder glastuinders om de tariefverhoging voor de Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) tegen te houden. NIFE adviseert haar klanten deze petitie te tekenen.

De verhoging leidt tot extreme extra kosten voor glastuinders. Bedrijven die een elektriciteitsverbruik hebben van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur gaan door de aanpassing van de ODE 177 procent meer belasting betalen. De maatregel treft vierhonderd glastuinbouwbedrijven en leidt tot een lastenverzwaring van ongeveer 40 miljoen euro.

De tariefverhoging staat in het wetsvoorstel Wijziging Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord. ‘Dit was geen onderdeel van onze afspraken in het Klimaatakkoord’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

Van 8 naar 21 euro per 1000 kilowattuur

Het ODE-tarief gaat in de schaal van 50.000 tot 10 miljoen van een opslag van 8 euro naar zo’n 21 euro per 1.000 kilowattuur. Glastuinders met een verbruik van 10 miljoen kilowattuur netstroom moeten hierdoor zo’n 140.000 euro meer betalen.

Glastuinders kunnen de petitie op de site van Glastuinbouw Nederland ondertekenen. Eerder zond de glastuindersorganisatie een brandbrief over dit onderwerp naar de Tweede Kamer.

Bron: www.nieuweoogst.nl