10-3-2021: Olieprijs stijgt door | NIFE Energieadvies

10-3-2021: Olieprijs stijgt door

Gas

Een lichte stijging van de prijs voor een kuub gas aan het begin van de week kan het gevolg zijn van een sterk stijgende prijs voor olie momenteel. Aanvoer van vloeibaar gemaakt gas komt steeds meer opgang en is nodig voor het vullen van de gasopslagen, waar een flinke hap uitgenomen is door de afgelopen periode van kou. De komende weken krijgen we met mildere weersomstandigheden te maken, waardoor een verder afname van gas wordt verwacht en waarschijnlijk daardoor ook de druk op de dagmarkt.

In Groningen start volgend jaar een proef met ruim dertig huizen die verwarmd gaan worden met hybride warmtepompen gestookt op waterstof. In het dorp Wagenborgen krijgen de woningen in plaats van de huidige cv-ketel een hybride warmtepomp en cv-ketel die draait op stroom en wordt bijgestaan door waterstof als het kouder wordt. Het experiment is ook een test of het transport van waterstof door de bestaande leidingen voor problemen kan zorgen. Over tien jaar kan dit volgens de initiatiefnemers de standaard zijn in meerdere dorpen van Nederland.

Elektra

Ondanks de aanvoerproblemen van kolen is er door de mildere weersomstandigheden minder vraag naar deze grondstof waardoor de prijs circa 5% is gedaald. Ook de CO2-emissierechten stonden onder druk waardoor de prijs van de lange termijncontracten van elektra aanvankelijk daalden maar later in de week was er toch weer een stijging te zien mede veroorzaakt door de opgelopen prijs van daggas. De prijs van de korte termijncontracten is hoofdzakelijk op een redelijk laag niveau geweest met één uitschieter op een dag dat er weinig wind was.

In Frankrijk zijn de kerncentrales aan het einde van hun levensduur gekomen, werd algemeen aangenomen, maar na nieuwe onderzoeken lijkt het ernaar uit te zien dat ze toch nog 10 jaar langer mee kunnen met wat extra onderhoud dan aanvankelijk was aangenomen. Na deze 10 jaar zullen ze toch stil gezet worden waardoor de energievoorziening op een andere manier gewaarborgd dient te worden. De Fransen zijn volop bezig om dit met o.a. met windmolens te doen. Zo is er onlangs groenlicht gegeven voor een nieuw windpark van circa 450 MW als opvolger van 3 eerdere parken van elk circa 500 MW. Hiermee hoopt Frankrijk de leveringszekerheid zonder CO2 uitstoot te kunnen waarborgen. In Nederland hopen we dat dit op Europees niveau ook de leveringszekerheid op peil zal houden en dat het op de juiste momenten waait omdat een uitval in Frankrijk een probleem kan zijn voor het aanbod in Nederland en andere Europese landen.

Olie

De grote olieproducerende landen zijn bereid om hun productie nog langer te beperken, tot eind april blijven de oliekranen gedeeltelijk dicht. Saoedi-Arabië zelf, handhaaft zelf ook nog de vrijwillige extra productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag.  Het besluit is verrassend voor de meeste analisten, die rekenden erop dat de landen willen profiteren van de opgelopen olieprijs en juist meer olie op de markt wilden brengen. De vraag naar olie is nog steeds niet terug op het oude niveau, maar stijgt wel. Het besluit zorgde voor een stijging van 4,8% van de olieprijs in de tweede helft van de afgelopen week. De totale olievoorraden zijn volgens het Internationale Energieagentschap wel enigszins aan het dalen, maar staan nog steeds op een historisch hoog niveau.