10-8-2020: Hitte doet gasprijs stijgen | NIFE Energieadvies

10-8-2020: Hitte doet gasprijs stijgen

Hitte verandert de trend

De afgelopen week is de prijs voor aardgas procentueel gezien fors gestegen. Het huidige warme weer in heel Europa is hier mede debet aan. Er is een verhoogde vraag naar elektriciteit voor alle energie slurpende airco’s die in heel Europa op volle toeren draaien. Door de hitte komen met name in Frankrijk kerncentrales in de problemen met hun eigen waterkoeling. Daarnaast is er weinig wind dus ook windturbines leveren maar een bescheiden bijdrage. De gascentrales leveren verreweg de belangrijkste bijdrage aan de huidige elektriciteitsproductie. Een grotere vraag naar aardgas is hierdoor ontstaan, het gevolg hiervan is dat de dagprijs voor gas oploopt.

Elektriciteitscentrales op volle toeren

De hogere CO₂-prijs zorgt ervoor dat ook de elektriciteitsprijs op de korte termijn weer iets omhoog wijst. Er is momenteel weinig wind, waardoor er meer van de gascentrales gevraagd zal worden. De verwachting is dat de huidige hitte over ruwweg een week weer zal minderen en er dan ook weer meer wind op komst is. Het is de vraag of de korte termijn stijging een trend zal zijn of dat de prijs voor korte termijn nog kan dalen.

Juli was een goede maand voor duurzame energie, volgens de cijfers van energieopwek.nl is in juli 2020 31 procent meer duurzame energie geproduceerd in vergelijking met vorig jaar. Van deze groei alleen al kan een stad als Utrecht een maand voorzien worden.

Olieprijs stijgt licht

De olieprijs is dinsdag gestegen na een flinke explosie bij een haven in de Libanese hoofdstad Beiroet en door de positieve berichten van de Energy Information Administration over de verdere afname van de olievoorraden. Eerder op de dag keken oliebeleggers vooral naar het stijgend aantal Covid-19 gevallen. De virusuitbraak wordt gezien als nadelig voor het economisch herstel en dus ook de vraag naar olie. Na een stijging van dinsdag, herstelde de olieprijs zich weer naar het niveau waar het de week ook mee begon.

Ondertussen is OPEC+ begonnen met het versoepelen van de productieafspraken. Vanaf deze maand pompen de landen van oliekartel OPEC dagelijks 7,7 miljoen vaten minder op, waar dat er de afgelopen drie maanden 9,7 miljoen vaten per dag waren. Landen die zich eerder niet aan hun quotum hielden moeten dit wel inhalen, wat betekent dat er vanaf deze maand per saldo ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag meer worden opgepompt in plaats van 2 miljoen.