12-08-2022: Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 4 euro | NIFE Energieadvies

12-08-2022: Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 4 euro

Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar 4 euro voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46 procent en werd stroom 26 procent duurder.

Een tarief van 4 euro voor een kuub gas wordt het nieuwe normaal stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. De directeur van de consumentenorganisatie roept de overheid én burgers op om goed na te denken over het verminderen van het energieverbruik.

Wolfert luidt de noodklok en stelt dat er vanuit de overheid meer actie ondernomen moet worden. Als er niet ingegrepen wordt, gaat dat volgens hem tot een economische crisis leiden die zijn weerga niet kent: ‘Onze energierekening gaat verdrievoudigen en er moet echt wat gebeuren willen burgers het hoofd nog boven water kunnen houden. Nu komt de overheid consumenten tegemoet door de btw op de energiebelasting te verlagen van 21 naar 9 procent, maar dat is niet genoeg. Door de btw volledig weg te halen, worden de kosten gedrukt. Dat helpt.’

De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van acht energieleveranciers en kwam tot schrikbarende conclusies. Op 1 januari was de gemiddelde prijs voor stroom 0,52 uur per kWh en was 2,12 euro het gemiddelde tarief voor een kuub gas. In 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van 12 procent – gestegen naar 0,55 euro voor 1 kWh stroom en voor 1 kuub gas betaalde men 2,29 euro. Dat was een stijging van respectievelijk 6 en 8 procent.

Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom 0,66 euro per kWh en voor gas was dat 3 euro per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26 procent en is gas 42 procent duurder geworden.

Wolfert stelt dat consumenten hun borst mogen natmaken met de koude wintermaanden op komst. Energiebedrijven kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun variabele tarieven frequenter aan te passen om de hoge inkoopprijzen op te kunnen vangen en aan de klant door te berekenen. Sommige leveranciers voeren zelf al maandelijks tariefwijzigingen door. Dat betekent dat consumenten met een stijgende energierekening te maken hebben en met de koude maanden en de heersende gasschaarste in het vooruitzicht is dat een akelige gedachte.

Bron: Energienieuws