14-4-2021: CO2-emissierechten weer iets opgelopen | NIFE Energieadvies

14-4-2021: CO2-emissierechten weer iets opgelopen

Gas

Kou in april zorgt voor opwaartse druk op de gasprijs voor de korte termijn. Twee weken geleden werden de gasbergingen nog gevuld met aardgas en afgelopen week werd er weer aardgas uit diezelfde gasbergingen gehaald vanwege de kou die over ons land beweegt. De verwachting van gemiddelde temperaturen is dan ook meer dan welkom en zou de druk van een opwaartse gasprijs wat kunnen temperen. De weg voor LNG-tankers (vloeibaar aardgas) is weer volledig open naar Europa, het schip wat de vrijedoorgang blokkeerde in het Suezkanaal is weer vlot getrokken.

Elektra

Er lijkt een einde gekomen aan het opwaartse potentieel van de steenkoolprijzen. De vraag naar kolen in Europa neemt al langere tijd af, maar ook was het aanbod afgenomen vanuit Australië. Het afgenomen aanbod was voor het grootste gedeelte het gevolg van productieproblemen door overstromingen, maar deze problemen behoren inmiddels tot het verleden en ook is de vraag uit China afgenomen. Dat was te zien aan de prijsvorming, deze daalde met circa 5%. De daling van de steenkolen heeft geen dalend effect gehad op de stroomprijzen omdat de prijs van de CO2-emissierechten weer iets is opgelopen. De verwachting is dat de prijs van de emissierechten nog ruimte naar boven heeft omdat de termijn voor bedrijven om rechten te kopen om zo hun uitstoot af te dichten aan het aflopen is.

De koers van de daghandel werd gekenmerkt door een grillig koersverloop. Zo waren er afgelopen week negatieve prijzen ten tijde van grote opwek door windmolens en op andere momenten was er te weinig aanbod van elektra waardoor de prijzen piekten. De pieken worden mede veroorzaakt doordat fossiele centrales voor onderhoud buiten gebruik zouden staan.

Olie

Een stijging van de olieprijzen is op korte termijn onwaarschijnlijk, op dit moment ligt de olievraag echter nog ver onder de productiecapaciteit. De hogere prijzen van de laatste maanden zijn het gevolg van de terughoudendheid van OPEC op productiegebied. De OPEC heeft bij de laatste vergadering aangegeven de kraan nu langzaam weer een klein beetje verder open te draaien. De markt heeft er vertrouwen in dat dat inderdaad mondjesmaat gebeurt, maar ziet ook dat de booractiviteiten in de Verenigden Staten sinds de herfst van 2020 zijn gestegen en men verwacht dat de olieproductie in de Verenigde Staten tot het einde van dit jaar geleidelijk zal toenemen.