15-1-2021: Deel Zuid-Holland krijgt slimme openbare verlichting | NIFE Energieadvies

15-1-2021: Deel Zuid-Holland krijgt slimme openbare verlichting

In een deel van Zuid-Holland wordt de komende periode een nieuw digitaal systeem in gebruik genomen om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. In de vijftien gemeenten in Zuid-Holland waar Liander netbeheerder is, worden de komende weken de laatste oude besturingskastjes vervangen.

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude en Zuidplas centraal aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied gaan besturen. Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat bevorderen.

Het grootste deel van de oude schakelkastjes is al vervangen. Echter niet van alle kastjes met een ToonFrequent-ontvanger is de exacte locatie bekend. Daarom gaat Liander vanaf 11 januari de laatste kastjes opsporen en vervangen. Hiervoor wordt de komende weken de straatverlichting ’s morgens aangezet via het ToonFrequent-signaal.

Bron: Energienieuws