16-12-2019: Minder lastiggevallen met ongunstige energiecontracten | NIFE Energieadvies

16-12-2019: Minder lastiggevallen met ongunstige energiecontracten

Kleine ondernemers, onder wie veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), worden steeds minder lastiggevallen door energieleveranciers die hen een energiecontract met zakelijke voorwaarden aanbieden voor hun woonhuis. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft begin 2019 onderzoek gedaan en energieleveranciers aangesproken.

Betere bescherming

Zzp’ers werden verleid om een energiecontract met zakelijke voorwaarden af te sluiten op hun woonadres, terwijl zij recht hebben op een energiecontract voor consumenten. In dit geval handelen deze ondernemers als consumenten. Ze hebben dan een betere bescherming, bijvoorbeeld bedenktijd en lagere opzegvergoedingen. De Kamer van Koophandel kreeg begin 2019 nog 300 klachten per maand van ondernemers die voor hun woonhuis energie afnemen en vooral privé gebruiken. De Kamer van Koophandel geeft de klachten steeds door aan de ACM. In de loop van het jaar is dit aantal klachten afgenomen naar 50 per maand. Ook uit een nacontrole van de ACM blijkt deze sterke daling.

Bestuurslid van de ACM Cateautje Hijmans van den Bergh: “Wij zijn blij met het resultaat van onze actie tot nu toe. Het gaat de goede kant op en energieleveranciers laten zzp’ers meer met rust en terecht. Als zzp’ers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij immers consumenten. Zij hebben dan ook recht op dezelfde bescherming.”

Leveranciers passen werkwijze aan

De ACM heeft begin 2019 een brief aan alle energieleveranciers gestuurd met de waarschuwing om de juiste voorwaarden te bieden aan kleine ondernemers op hun woonadres. Energieleveranciers zijn sindsdien duidelijk bezig hun werkwijze aan te passen. De ACM kan eventueel lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

Bron: ACM