17-08-2021: Liander: Stimulans opslag van zonnestroom bij particulieren voorkomt knelpunten | NIFE Energieadvies

17-08-2021: Liander: Stimulans opslag van zonnestroom bij particulieren voorkomt knelpunten

De populariteit van zonnepanelen onder woningeigenaren blijft groeien. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 nam de groei in het verzorgingsgebied van netbeheerder Liander in dezelfde periode van 2021 met 18 procent toe.

Hiermee komt het totale aantal installaties met panelen in het verzorgingsgebied van Liander op bijna 560.000. Waar er in het tweede kwartaal van 2020 nog 27.445 installaties bijkwamen, was dat dit jaar 32.501.

Om de piekbelasting van het net te verminderen is de netbeheerder voorstander van prikkels voor consumenten om aan de slag te gaan met opslag en flexibiliteit van zonne-energie. Daardoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt en blijft het betaalbaar.

Opslag maakt het mogelijk om energie die de klant opwekt op te slaan en op een ander moment te gebruiken. Dit voorkomt pieken in de belasting van het energienet. Dit is nodig omdat de netbeheerders het elektriciteitsnet moeten aanleggen op de maximale piek. Dit kost veel maatschappelijk geld en is niet efficiënt, omdat het net het grootste deel van de tijd voor slechts een klein percentage wordt benut.

Bron: Energienieuws