18-12-2020: Warme winter kan tot 25% lagere stookkosten leiden | NIFE Energieadvies

18-12-2020: Warme winter kan tot 25% lagere stookkosten leiden

Dit jaar telde 233 aaneengesloten dagen waarin de temperatuur niet onder de 10 graden kwam. Een witte kerst lijkt er ook niet te komen.

De winter van 2015-2016 was opvallend zacht, waardoor consumenten tot 25 procent bespaarden op hun gasverbruik in de wintermaanden. Dat kwam voor een gemiddeld gezin neer op 150 euro. Hoeveel gas consumenten normaal gesproken gebruiken om hun huis te verwarmen, hangt af van veel factoren. Zo is een moderne nieuwbouwwoning veel energiezuiniger dan een monumentaal pand. Om een idee te geven: een gemiddeld huishouden besteedt ongeveer 1000 euro per jaar aan aardgas. Hiervan gaat zo’n 60 procent, dus 600 euro, op aan gasverbruik in de winter.

De gasprijs bestaat uit een combinatie van het leveringstarief, de netbeheerkosten en een regiotoeslag. De hoogte van de regiotoeslag is afhankelijk van de afstand van uw woning tot Groningen (vanwege de aardgasvelden waar we ons gas vandaan haalden). De netbeheerkosten zijn voor het onderhoud en de instandhouding van het gasnetwerk, de gasaansluitingen en de gasmeters.

Er zijn doorgaans twee momenten in het jaar waarop energieleveranciers een nieuwe elektriciteits- en gasprijs bekendmaken. Dit gebeurt meestal op 1 januari en 1 juli. Consumenten met een variabel energiecontract ervaren dan direct de prijswijziging. Consumenten die een energiecontract voor een bepaalde periode vast hebben gezet (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar), merken niet direct dat de gasprijzen stijgen of dalen.

Bron: Energienieuws