21-05-2021: Prijzen energiemarkt stijgen verder door | NIFE Energieadvies

21-05-2021: Prijzen energiemarkt stijgen verder door

Gas

De prijs voor een kuub gas is in een korte periode flink gestegen, op de dagmarkt betaal je nu zo’n 26 cent voor een kuub gas, ook de prijzen voor verder in de toekomst zijn hoger dan aan het begin van dit jaar. Nog altijd ligt het niveau van de gasvoorraden achter op de gasvoorraad van afgelopen jaar rond deze tijd, een hoge gasvraag, voornamelijk door een te koud voorjaar, ligt aan de oorzaak van het lage niveau op dit moment. Enige ruimte omlaag is mogelijk, als de exporterende landen hun productie gaan opvoeren en op de markt zetten, de komende maand valt voor alsnog alleen de Noorse productie weg door gepland onderhoud. Analisten zien ook dat de gasmarkt de richting van de CO2-emissie volgen, welke een ongekende opmars heeft doorgemaakt en nu op een recordhoogte staat.

Elektra

Het klimaatbeleid of beter gezegd het antifossiel denken, omdat er van een beleid nauwelijks sprake is, veroorzaakt een stijgende prijs voor elektra op de korte en de lange termijncontracten.

Volgens de Europese Commissie moet de prijs van de CO2-emissierechten nog verdubbelen om ervoor te zorgen dat de productie van elektra hoofdzakelijk zonder fossiele brandstoffen zal plaatsvinden. Het gevolg hiervan kan zijn dat de elektraprijzen nog met 30% kunnen stijgen voor wat betreft de commodityprijs. Een andere stijging zal uit de hoek van de netbeheerders kunnen komen. Volgens PwC zal de factuur van de netwerkbedrijven in de toekomst ook met mogelijk 50% gaan stijgen om zo de investeringen welke noodzakelijk zijn voor de elektrificatie van Nederland te kunnen bekostigen.

De weersomstandigheden bepaalden ook afgelopen week de prijs voor de korte termijncontracten en dan met name negatief, omdat het in Europa nog altijd relatief koud is voor de tijd van het jaar en het aanbod wind en zon valt tegen in vergelijk met wat we de laatste jaren hebben ervaren. De lange termijncontracten werden ook afgelopen week getroffen door stijgende CO2-prijzen en de stijging van de algemene grondstoffen op de financiële beurzen.

Olie

De Verenigde Staten zijn hard getroffen door de cyberaanval van afgelopen week op de Colonial Pipeline, een belangrijke pijpleiding aan de oostkust voor het transport van benzine, diesel en kerosine in de VS. Door de paniek die erdoor ontstond, zijn mensen massaal benzine en diesel gaan hamsteren, door de grote vraag konden voorraden niet op tijd aangevuld worden en stegen de prijzen aan de pomp. De olieprijs is door deze aanval niet van zijn plaats gekomen en is redelijk stabiel gebleven de afgelopen week. De vraag naar olie en de economieën in de Verenigde Staten en Europa zullen naar verwachting sterk aantrekken, terwijl India op korte termijn de belangrijkste rem op de prijzen zal zijn, aldus sommige analisten.