21-06-2021: ACM stelt nieuwe tarieven voor landelijk transport van gas vast | NIFE Energieadvies

21-06-2021: ACM stelt nieuwe tarieven voor landelijk transport van gas vast

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de gastransporttarieven van Gasunie Transport Services (GTS) voor het jaar 2022 vastgesteld. De tarieven stijgen in 2022 met gemiddeld 18 procent.

Omdat de kosten voor het landelijk transport van gas maar een klein deel van de totale energierekening zijn, zal de stijging van de energierekening van consumenten naar verwachting minder dan 1 procent zijn.

Het vaststellen van de tarieven voor het transport van gas vormt een onderdeel van de regulering van netbeheerders die een monopolie hebben op het transport van gas en elektriciteit.

GTS verwacht in 2022 fors minder transportcapaciteit te verkopen dan in 2021, omdat er minder gas wordt geëxporteerd en het gasverbruik in Nederland niet toeneemt. De kosten worden dus over minder transportcapaciteit verdeeld. Dit is de belangrijkste reden voor de stijging van de tarieven. Andere redenen voor de tariefstijging zijn dat GTS met ingang van het jaar 2022 investeringen sneller mag afschrijven. Ook worden er enkele correcties toegepast op de toegestane inkomsten van GTS.

Bron: Energienieuws