21-10-2019: Olieprijs onverstoorbaar door Trump | NIFE Energieadvies

21-10-2019: Olieprijs onverstoorbaar door Trump

De gasprijs voor de lange termijn is licht gedaald en de korte termijn licht gestegen. De stijging van het daggas is dermate klein dat er nog geen sprake is van een koerswijziging.

Afgelopen week zijn de verzendtarieven van LNG bijna verdubbeld als gevolg van minder aanbod van schepen. Het aanbod is beperkt geworden door het Amerikaanse embargo op Chinese scheepvaart (COSCO) omdat ze Iraanse olie hebben vervoerd ondanks de sancties tegen dit land. Ook de tyfoons in China en Japan hebben het lossen van schepen in de regio beïnvloed.

Gazprom heeft aangegeven dat de nieuwe leidingen zoals Turkstream en Nord Stream deze winter nog in gebruik genomen zullen worden en ook de opstart van de Siberië gaspijpleiding (pijpleiding naar China) ligt op schema.

De Trans-Balkan-pijpleiding wordt gebruikt om Russisch gas naar Zuidoost-Europa te pompen, het is al meer dan drie decennia de belangrijkste ader voor gas dat vanuit Rusland naar Bulgarije, Griekenland, de Republiek Noord-Macedonië en Turkije door Oekraïne, de Republiek Moldavië en Roemenië. Maar de bouw van de nieuwe TurkStream-pijpleidingen door Rusland kan de deur openen voor een herbestemming van de Trans-Balkan, legt Aura Sabadus (onderzoek journalist) uit voor de Atlantische Raad. In de toekomst kan LNG in Turkije en Griekenland worden geïmporteerd en via dezelfde leidingen worden opgepompt om de regio te bedienen, waardoor de afhankelijkheid van Russisch gas wordt verminderd. Dit opent een zeldzame kans voor Zuidoost-Europa, historisch één van de meest afhankelijke gebieden van het continent op Russisch gas – om LNG te importeren bijvoorbeeld vanuit Amerika en de brandstof van zuid naar noord over de Trans-Balkanroute te transporteren.

Elektriciteit

De lange en korte termijnprijzen zijn afgelopen week stabiel gebleven. De lange termijn heeft wel veranderende prijzen verwerkt van grondstoffen. Zo is de CO2-emissieprijs afgelopen week eerst gedaald en vervolgens gestegen en zo ook heeft de kolenprijs deze beweging gemaakt maar dan contra van de CO2-emissieprijs waardoor de koers van elektra nagenoeg gelijk gebleven is. De korte termijnprijs heeft prijsdruk ondervonden doordat er veel opwek van windenergie geweest is. De 5 kolencentrales in Nederland hebben ten opzichte van de periode hiervoor wel veel gedraaid om aan de vraag te kunnen voldoen.

De prijs van de CO2-emissierechten is gestegen nadat er positieve berichten vanuit Groot-Brittannië in de media verschenen omtrent mogelijke Brexit afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Olie                                                    

De wereldeconomie is in rap tempo aan het verslechteren volgens het IMF. Ze spreken over de laagste groei sinds de crisis door handelsoorlog VS en China. Deze groeistagnatie heeft tot gevolg dat de prijs van olie niet meer omhoog lijkt te kunnen gaan. Niets lijkt de koers van olie te kunnen veranderen in de huidige marktsituatie. Zo zijn er aanvallen geweest op productielocaties maar de koers van olie is hierdoor tot op heden niet geraakt. Aan de andere kant heeft Amerika dermate veel extra olie geproduceerd maar ook dit heeft niet tot een grote daling geleid. Het lijkt erop dat de Amerikaanse President grip op de koers heeft, hij heeft namelijk vaker aangegeven een prijs van rond 50 tot 60 dollar te wensen, en dat is ook het huidige niveau.

Het Saoedische bedrijf Saudi Aramco wil graag naar de beurs maar heeft deze wens onlangs in de ijskast gezet. De reden hiervoor is dat bij de huidige marktomstandigheden een beursgang wellicht slecht zal verlopen.

De olievoorraad in Amerika bleek afgelopen week met ruim 9 miljoen vaten te zijn toegenomen terwijl er rekening was gehouden met 4 miljoen vaten ruwe olie. Ook dit gegeven heeft weinig effect gehad op het koersverloop van de olie.