22-03-2022: 13 miljard euro beschikbaar voor duurzame projecten met SDE++ | NIFE Energieadvies

22-03-2022: 13 miljard euro beschikbaar voor duurzame projecten met SDE++

Vanaf 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. Door de hoge CO2-prijs en het extra budget dat het vorige kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd is een openstellingsbudget van 13 miljard euro beschikbaar. De regeling wordt voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld, waaronder waterstof gekoppeld aan een wind- of zonnepark.

Het budget van de SDE++ is fors hoger dan voorgaande jaren. Door de verwachting dat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitvalt is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten en is eenmalig € 2 miljard extra budget beschikbaar.

Daarnaast heeft het kabinet tijdens Prinsjesdag 2021 besloten om extra budget vrij te maken waardoor het openstellingsbudget eenmalig met 6 miljard kan worden verhoogd. Door het hogere openstellingsbudget komen meer technologieën en projecten in aanmerking en kan de CO2-uitstoot in Nederland sneller omlaag.

De SDE++-regeling staat sinds 2020 naast hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-reducerende technieken. Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens.

Bron: Energienieuws