22-07-2022: Consumentenbond wil minimum terugleververgoeding voor zonnestroom | NIFE Energieadvies

22-07-2022: Consumentenbond wil minimum terugleververgoeding voor zonnestroom

De Consumentenbond wil dat minister Jetten snel een nieuwe minimumvergoeding vaststelt voor teruggeleverde stroom. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel consumenten met zonnepanelen nog steeds een te lage vergoeding krijgen.

Consumenten die met hun zonnepanelen jaarlijks meer stroom opwekken dan ze gebruiken, geven die overtollige stroom terug aan het net. Daarvoor krijgen ze van hun energieleverancier een terugleververgoeding.

In eerdere beleidsregels stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat die vergoeding minimaal 70 procent van het kale leveringstarief moet zijn. Maar, in afwachting van een nieuwe Energiewet, geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven volgens de bond handig gebruik van door consumenten een lagere vergoeding te betalen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van alle energieleveranciers een (veel) te lage vergoeding biedt voor teruggeleverde zonnestroom. Vijf leveranciers betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief.

Bron: Energienieuws