22-10-2021: Aardwarmte Maasdijk breidt uit | NIFE Energieadvies

22-10-2021: Aardwarmte Maasdijk breidt uit

De realisatie van het aardwarmteproject in Maasdijk is twee stappen dichterbij. Met het akkoord van de aandeelhouders HVC en Capturam over het verstrekken van het eigen vermogen voor drie doubletten en de aanleg van het warmtenet is weer een belangrijke stap gezet.

De eerste contracten met aannemers voor het realiseren van de aardwarmtebron zijn nu getekend. Daarnaast hebben de leden van de warmtecoöperatie Kralingerpolder zich ook aangesloten bij de coöperatie Maasdijk. Het gaat om een forse verduurzaming voor de Westlandse glastuinbouw, vergelijkbaar met het gasverbruik van circa 40.000 tot 60.000 huishoudens.

In 2018 hebben de glastuinbouwondernemers in het gebied zich verenigd en gecommitteerd aan de ontwikkeling van Aardwarmte Maasdijk. De oppervlakte van de leden van de warmtecoöperatie bedraagt 200 hectare vanaf de Oranjepolder tot aan Groeneweg. Naast de kwekers in Maasdijk, sluiten telers van de Lier aan die eerder verenigd waren in de coöperatie Kralingerpolder.

Boor de aansluiting op het warmtenet betalen de telers jaarlijks een vast bedrag op basis van een kostprijsplusmodel waarbij aandeelhouders en afnemers gelijk delen in de verbetering van de businesscase.

Bron: Energienieuws