23-12-2020: Vattenfall en Gooyum-Houw BV geven groen licht voor bouw van Nij Hiddum-Houw | NIFE Energieadvies

23-12-2020: Vattenfall en Gooyum-Houw BV geven groen licht voor bouw van Nij Hiddum-Houw

Vattenfall en Gooyum-Houw BV starten de bouw van Windpark Nij Hiddum-Houw in Friesland. Zestien windmolens die nu in het gebied staan worden vervangen door negen krachtiger exemplaren. Met het project is een investering gemoeid van 60 miljoen euro.

Het park van negen turbines wordt gezamenlijk ontwikkeld: Vattenfall wordt eigenaar van 4 van de 9 windmolens en Gooyum-Houw BV, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving,  bezitten de overige 5. Daarmee komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom.

Er zijn verschillende profijtregelingen afgesproken om de omgeving mee te laten profiteren van het windpark. Zo is er een omwonendenregeling voor bewoners in de nabijheid van de turbines, onder wie alle inwoners van Cornwerd, én een dorpsregeling voor Wons en Zurich. Daarnaast zijn er verschillende participatiemogelijkheden om mee te investeren in het park.

Inmiddels zijn ook contracten getekend voor de aanleg, levering en bouw van de windmolens. De combinatie Jansma Drachten BV en M. Westra BV uit respectievelijk Drachten en Franeker voeren de civiele werkzaamheden uit, zoals het aanleggen van wegen, kraanopstelplaatsen en parkbekabeling van het windpark.

Bron: Energienieuws