26-11-2020: Krachtigste batterij van Nederland GIGA Rhino gaat op stroom | NIFE Energieadvies

26-11-2020: Krachtigste batterij van Nederland GIGA Rhino gaat op stroom

Het energieopslagbedrijf GIGA Storage heeft naar eigen zeggen de krachtigste batterij van Nederland – de GIGA Rhino batterij – in gebruik genomen.

Mevrouw Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, en Henry Meijdam, waarnemend burgemeester van Lelystad, hebben samen de GIGA Rhino batterij formeel op stroom gezet.

De belangrijkste taak van deze batterij is om te zorgen dat er meer duurzame energie op het
elektriciteitsnet komt. Op het moment dat de productie van duurzame energie door de wind- en zonneparken te groot is, slaat de batterij de duurzame energie tijdelijk op, om die dan later aan te bieden op de energiemarkten. Daardoor hoeft deze duurzaam opgewekte energie niet te worden ‘weggegooid’.

De batterij staat bij het testcentrum duurzame energie van Wageningen University & Research in Lelystad (ACRRES), naast het windmolenpark Neushoorntocht. Het is op dit moment de krachtigste batterij van Nederland.

De komende jaren wordt op het net van Windnet Oost-Flevoland 120 megawatt aan zonneenergie en 138 megawatt aan windenergie gerealiseerd. Hiermee wordt dit gebied wereldwijd een van de grootste duurzame smart grids.

Bron: Energienieuws