26-8-2019: Markt redelijk stabiel | NIFE Energieadvies

26-8-2019: Markt redelijk stabiel

De gasprijs voor de lange termijncontracten is afgelopen week licht gedaald, wellicht in navolging van de gedaalde olieprijs. De prijs van daggas is licht gestegen maar hier zit nog niet veel opdrijvend effect achter, het zou meer om een rimpel gaan in het koersverloop.

Het aanbod van gas is ondanks de afnemende Nederlandse productie nog altijd ruim voldoende vanuit het buitenland. In Amerika wordt hard gewerkt om de export van gas verder op te voeren in de vorm van LNG. Door het afbouwen van de Nederlandse productie en de toenemende hoeveelheid kuubs uit het buitenland vraagt GasTerra zich hardop af of de TTF handelsmarkt nog lang zal bestaan als Europese maatstaf voor Europa.

Elektriciteit

De prijs van kolen is nog altijd aan het afzwakken, het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met juli 2017. De prijs van elektra voor de lange termijncontracten is echter nog niet op het niveau van 2017 omdat tussen 2017 en de huidige situatie de prijs van CO2 emissierechten fors opgelopen is. Volgens marktkenners is de prijs van CO2 emissierechten opgeklopt en zou een lager niveau mogelijk moeten zijn. Het prijsniveau van de rechten is afgelopen maand gezakt van circa 29 Euro per ton naar circa 25 Euro, dit heeft ertoe bijgedragen dat de elektra prijs voor lange termijncontracten licht gedaald zijn. Voor de korte termijncontacten is de prijs deze zomer vrij vlak op een relatief laag niveau door o.a. de gunstige weersomstandigheden en de lage daggasprijs.

Olie                                                    

De strubbelingen tussen Amerika en Iran, de Brexit, Italiaanse politiek of de afkoelende economie in Duitsland, ze hebben allemaal een negatieve invloed op de olieprijs, toch zijn deze allen bij elkaar ondergeschikt aan de handelsoorlog tussen China en Amerika. Aanvankelijk leek het erop dat de Amerikanen wilden praten met China om het handelsconflict niet verder op te laten lopen maar dit werd abrupt gedwarsboomd door China. Dit land heeft eind verleden week extra heffingen aangekondigd op Amerikaanse handelswaar, hierna heeft Amerika er vice versa er weer een schepje bovenop gedaan. Dit is de reden dat de koers van olie wederom van week op week een lichte daling vertoonde.