28-03-2022: Consumentenbond blij met strenger toezicht energiebranche | NIFE Energieadvies

28-03-2022: Consumentenbond blij met strenger toezicht energiebranche

De Consumentenbond is blij dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het toezicht op energieleveranciers aanscherpt. De Consumentenbond dringt al langer aan op steviger toezicht en praat graag mee over uitbreiding van wettelijke eisen.

De ACM liet onderzoek doen naar de mogelijkheden om het toezicht dit jaar nog aan te scherpen. De onderzoekers concluderen dat de toezichthouder strengere eisen kan stellen aan energieleveranciers. Daarmee kan het consumenten beter beschermen tegen mogelijke financiële problemen van leveranciers.

De focus ligt daarbij op strenger toezicht op de bedrijfsvoering en het risicomanagement van leveranciers. Zo kan de ACM meekijken of een leverancier geen onverantwoorde inkooprisico’s loopt waardoor hij in de problemen kan komen bij plotselinge prijsschokken.

Ook een andere lang gekoesterde wens van de Consumentenbond gaat in vervulling. De ACM gaat samen met het Ministerie van Economische Zaken bekijken hoe kwetsbare consumenten beter kunnen worden beschermd tegen de financiële gevolgen van een faillissement.

De ACM zal voor de zomer een concept voor deze beleidsregels ter consultatie voorleggen. Op die manier kan die aan het begin van het nieuwe stookseizoen, op 1 oktober 2022, ingaan.

Bron: Energienieuws