29-10-2018: Olieproductie gaat omhoog | NIFE Energieadvies

29-10-2018: Olieproductie gaat omhoog

De dalende olieprijs van de afgelopen week zorgde ervoor dat de lange termijnprijzen gas weer iets konden dalen. Eveneens daalde de dagprijs van gas door het milde weer van de afgelopen week, wat een goede reden is om de gasopslagen momenteel beter te kunnen vullen. Wellicht speelden ook de binnenkomende LNG-transporten een rol bij de prijsdaling en eveneens de mogelijkheid om de gasopslagen aan te vullen.

Elektriciteit

Afgelopen week daalden wederom de elektriciteitsprijzen voor zowel de lange als de korte termijn.

Voor de lange termijn lag hieraan dezelfde reden ten grondslag als de week daarvoor; daling van de grondstofprijzen. De steenkoolprijs bleef onder de 100 dollar per ton grens. De vraag naar steenkool vanuit China is namelijk kleiner doordat het aanbod vanuit China zelf aan het stijgen is. Daarnaast bleef de prijs van CO2-emissierechten afgelopen week ook onder de 20 euro per ton grens. Eveneens droeg de dalende gasprijs bij aan de lagere elektriciteitsprijzen.

Voor wat betreft de korte termijn was de daling vooral te vinden in het feit dat er een flinke windproductie was en het nog immer uitblijven van winterse temperaturen.

Olie

De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) en eveneens een vat WTI-olie (West Texas Intermediate) daalde de afgelopen week. Aanleiding waren de uitspraken van Khalid Al-Falih, de Saoedische Minister van Energie. Hij gaf aan dat Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten zo veel mogelijk olie gaan oppompen. Momenteel is de productie van Saoedi-Arabië 10,7 miljoen vaten per dag en is hiermee bijna op recordhoogte.

Dit is niet de enige reden voor het dalen van de olieprijs. Analisten geven aan dat de redenen ook te vinden zijn in huidige ‘onrustige’ situatie op de aandelenmarkten, bezorgdheid over de wereldeconomie en de toenemende olievoorraden in de Verenigde Staten.

Daarnaast voeren de Verenigde Staten opnieuw sancties in tegen Iran. Iraanse tankers proberen deze sancties te omzeilen door zich ‘onzichtbaar’ te maken voor de Amerikanen. Door de transponders op de schepen uit te schakelen hopen ze niet zichtbaar te zijn op het radarscherm en zo de Amerikanen te ontlopen en hun olie te verkopen vanuit de Chinese haven Dalian. In de maand september verliep de helft van de Iraanse olie-export op deze wijze.