29-3-2021: Start aanleg hart van nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek | NIFE Energieadvies

29-3-2021: Start aanleg hart van nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek ter vervanging van het Gronings gas, is in volle gang. Met de installatie van de drie benodigde destillatiekolommen (coldbox) start nu de constructie van ‘het hart’ van deze nieuwe fabriek.

In de komende dagen gaan de kolommen vanuit het nabijgelegen industrieterrein in Veendam op transport naar de locatie in Zuidbroek. Daar vindt dan vervolgens ook direct de installatie plaats.

Nu het grondwerk – uitgevoerd door firma De Romein uit Veendam – gereed is, het ondergrondse leidingwerk is aangelegd en de fundaties klaarliggen, kan de bouw van het procesgedeelte van de stikstoffabriek starten. Oftewel de aanleg van het hart van de fabriek, namelijk de installatie van de kolommen.

Deze 65 meter lange kolommen, waarin de stikstof wordt geproduceerd, hebben een gewicht van ongeveer 270 ton per stuk. Onlangs zijn de drie kolommen vanuit China in de haven van Delfzijl aangekomen en overgezet op transport per binnenschip naar Veendam.

Air Products – de hoofdaannemer voor dit deelproject- heeft een fabriek in China waar deze specialistische onderdelen zijn gebouwd. In de kolommen wordt bij temperaturen van minus 185 C-stikstof uit de buitenlucht gescheiden van de zuurstof.

Bron: Energienieuws