3-3-2021: Oliemarkt neemt een adempauze | NIFE Energieadvies

3-3-2021: Oliemarkt neemt een adempauze

Gas

Leveringsproblemen vanuit Rusland en Noorwegen, veroorzaakt door verschillende storingen, geven wat druk op de gasmarkt momenteel. Dit zou een bodem kunnen leggen onder de gasmarkt in combinatie met de lage gasvoorraden. Aan de andere kant zijn er voldoende LNG-tankers met vloeibaar gas onderweg die de komende weken aanlanden. Een voorzichtige blik op de weersverwachtingen geven mogelijk wat kou aan in de 2de week van maart.

Rusland heeft onlangs een lange termijn overeenkomst gesloten om China te voorzien van vloeibaar aardgas uit het Noordpoolgebied, de onafhankelijke Russische gasproducent “Novatek” heeft een deal gesloten met een Chinese partner om zijn aanwezigheid in de snelgroeiende regio Azië-Pacific uit te breiden. Door de deal van de Shenergy Group zal Novatek in 15 jaar tijd meer dan drie miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) leveren in China.

Elektra

De productie van zonnepanelen en windmolens is afgelopen week goed geweest evenals de productie van traditionele centrales waardoor de prijzen van de daghandel gunstig geweest zijn. De productie was niet alleen in Nederland op orde maar ook in onze buurlanden. Voor de lange termijnmarkt is een redelijk stabiele koers gezien wat op zich niet verwonderlijk is, omdat de onderliggende grondstoffen ook een stabiele koers gevaren hebben.

De prijs van de CO2-emissierechten blijft de gemoederen wel bezighouden. Zo heeft Eneco onlangs aangegeven dat het aantal emissierechten sneller ingeperkt moet worden als bijvoorbeeld een kolencentrale gesloten wordt om zo een betere balans tussen vraag en aanbod te behouden. Anderen denken hier anders over omdat het hierdoor aannemelijker wordt dat de prijs van elektra opwaartse druk zal ondervinden en dat is juist in het voordeel van Eneco. Ook bedrijven zoals Shell hebben de mogelijkheid om de opbrengsten van hun investeringen in o.a. windmolens te verhogen door het opkopen van CO2-emissierechten. Door deze mogelijkheid blijft de vraag bestaan of het als legaal gezien moet worden dat op deze manier een bedrijf zijn eigen investeringen hiermee kan laten renderen over de rug van consumenten.

Olie

Prijzen van ruwe olie liepen afgelopen week uiteen, Brent-olie was vrij stabiel na een periode van flinke opwaartse beweging. Volgens analisten is een van de oorzaken de bezorgdheid over de bereidheid van de OPEC+ leden om de huidige productieverlagingen te handhaven, deze week komen de OPEC+ leden weer bijeen. Het Amerikaanse WTI-olie klom ondertussen naar meer dan 63,53 dollar per vat, wat de hoogste notering is sinds mei 2019. De stijging is ook aan te rekenen door de daling van de olieaanvoer in de Verenigde Staten nadat extreem koud weer de belangrijkste olieregio’s van het land trof en vele productlocaties werden gesloten. Een sterkere Amerikaanse dollar en de bezorgdheid dat de aanvoer van ruwe olie groter wordt, zorgen aan het einde van de maand februari voor een lichte daling.