30-11-2020: Werkzaamheden Nordstream 2 hervat
Begin van de meteorologische winter
De gasprijs bewoog voorzichtig de afgelopen week met de olieprijs mee, maar door het ruime aanbod van vloeibaar gas uit Amerika, waardoor reserves goed gevuld zijn voor de tijd van het jaar, bleef het bij een lichte stijging. Ook al wordt het langzaam kouder, toch geldt voor de gasprijs dat nieuwe prijsstijgingen op korte termijn niet waarschijnlijk zijn. 1 december is het begin van de meteorologische winter op de kalender, een inval van Koning Winter met ouderwets vriezend weer zowel ‘s-nachts als overdag komt nog niet in de lange termijn weersverwachting voor.
Na een onderbreking van een jaar gaat de aanleg van de gaspijpleiding Nordstream 2 in de Oostzee volgende maand weer verder. Dat bevestigde een woordvoerder van consortium Nordstream AG vorige week na berichtgeving door Duitse media. De Verenigde Staten zijn tegen de pijpleiding, die van Rusland naar Duitsland loopt, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen. Via de twee pijpleidingen van elk zo’n 1200 kilometer lang, zal jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas vanuit Rusland naar Duitsland worden gepompt.
Beurzen en weer maken elektra duurder
Hollandse wind is zwak geweest afgelopen week waardoor er weinig elektra opgewekt is door windmolens. De vraag naar elektra was wel behoorlijk waardoor de prijzen van de daghandel flink zijn gestegen. Bijna alle gas- en kolencentrales in Nederland draaien maar er is nog altijd geen aanvoer vanuit Denemarken via de Cobra-kabel waardoor een aanbod van 700 MW niet beschikbaar is. De kabel is al sinds eind september defect, aangenomen werd dat de reparatie 2 tot 3 maanden in beslag zou nemen maar bij dit bericht is het gebleven en hierdoor is het ook niet duidelijk per wanneer deze weer beschikbaar is. De lange termijncontracten zijn licht opgelopen door oplopende prijzen van kolen en CO2-emissierechten als gevolg van het positieve vertrouwen in de economie onder handelaren.
Olie voorlopig op hoogste punt
Ondanks dat er bericht wordt over een lagere vraag naar olie, is de koers met een stevige opmars bezig. Sinds het begin van de coronacrisis is de prijs voor een vat olie niet meer zo hoog geweest, een gevolg van al positieve prikkels de afgelopen weken. Handelaren in ruwe olie gaan ervan uit dat een vaccin tegen corona zal leiden dat er weer meer gereisd kan worden, berichten over gedaalde olievoorraden in Amerika hielpen ook mee. Of dit een niet al te optimistische reactie van de markt is, zal moeten blijken en het is nog af te wachten of de grote vraag naar olie terug keert na corona. Thuiswerken en een zakenmeeting via teams of zoom kan weleens een gewoon gaan worden, wat weer gevolgen heeft naar de vraag van brandstoffen.