30-12-2020: Elektriciteit opwekken op wegen: proef in Limburg met zonnecellen in het wegdek | NIFE Energieadvies

30-12-2020: Elektriciteit opwekken op wegen: proef in Limburg met zonnecellen in het wegdek

In Limburg doet Rolling Solar, een consortium van 20 projectpartners uit Nederland, België en Duitsland, tests met zonnepanelen in een wegdek. Het project heeft veel potentie, want als er op het wegdek elektriciteit kan worden opgewekt, hoef je veel minder land te gebruiken.

“We kijken naar wegen omdat het een enorm groot gebied is in de publieke ruimte. Als je daar elektriciteit uit kunt halen, voorkom je dat er veel grond nodig is voor zonneweides en windmolens”, zegt Zeger Vroon, lector Duurzame Energie in de Gebouwde Omgeving aan de Zuyd Hogeschool. Bovendien zijn niet alle daken geschikt, en raken ze vol. “Tien jaar geleden werd daar op ingezet, nu zijn zonnewegen de toekomst.”

Ingebouwd of als tapijt

Er worden op het Limburgse Chemelot-terrein twee varianten getest. De eerste variant is zoals we hem op de daken kennen: silicumcellen, met daaromheen polymeer om de cellen te beschermen. Daar bovenop zit een ruwe toplaag, zodat banden grip hebben op het wegdek.

Die variant heeft Sola-Road, de ontwikkelaar van het zonnepanelenwegdek, in 2019 in Spijkenisse getest. Daar werd het uitgerold op een busbaan, maar bleek het niet goed te werken voor zwaar verkeer. “We gaan nu onderzoeken hoe dat kan”, zegt Vroon. “Maar ik ben van mening dat je het beter kunt toepassen op plekken waar de weg minder belast wordt. Op een stoep, fietspad of een trottoir bijvoorbeeld.”

De tweede variant is meer een tapijt van zonnecellen, de zogenaamde dunnefilmzonnecellen. Die variant is nog relatief nieuw. Voordeel is dat je die niet in het wegdek hoeft te installeren, maar eroverheen kunt uitrollen. Dit systeem is veel sneller toepasbaar. Ook kan deze variant het beste eerst worden uitgerold op plekken die minder zwaar belast worden.

Onverwoestbare panelen

Tijdens de tests wordt ook gekeken naar de temperatuurbestendigheid, hoeveel elektriciteit de panelen in het wegdek produceren en hoe onverwoestbaar ze zijn. “Zonnepanelen zijn heel sterk, maar als iemand met een pikhouweel aankomt weet ik niet of ze ook daartegen bestemd zijn”, zegt Vroon.

In 2022 zijn de resultaten van de tests bekend. Volgens Vroon kunnen we binnen twee jaar de eerste zonnepanelen als tuinpad wel verwachten. Die kunnen dan stroom opwekken voor de lantaarnpaal en lampen. “De zonneweg zal een jaar of vijf duren voordat het grootschalig kan worden uitgerold. Daarvoor moet het eerst goed genoeg zijn, tien jaar meegaan en financieel haalbaar zijn.”

Opladen tijdens het rijden

Volgens Vroon is er al veel interesse in de zonneweg. Bovendien moet volgens de doelen van het consortium in 2050 al 15 procent van de zonne-energie uit zonnewegen komen.

En als die wegen er eenmaal liggen, kunnen we dan onze elektrische auto opladen terwijl we over de zonnepanelen rijden? “Dat is nog wat verder weg, het overdragen van stroom door de lucht blijft lastig”, zegt Vroon. Eerder denkt hij dat het een auto zelfstandig kan laten rijden, door de zonnepanelen te combineren met sensoren en ledlampen. Maar eerst maar zorgen dat er een auto, bus of vrachtwagen probleemloos overheen kan rijden. 

Bron: Duurzaam bedrijfsleven