4-5-2020: Gasbergingen worden gevuld met goedkoop gas | NIFE Energieadvies

4-5-2020: Gasbergingen worden gevuld met goedkoop gas

Van week op week is de prijs van de daghandel eerst gestegen en vervolgens weer gedaald waardoor effectief de prijs gelijk gebleven is, overigens is de prijs nog altijd laag te noemen. De lange termijnprijzen hebben een licht dalend verloop ondervonden.

De gasbergingen worden momenteel in rap tempo gevuld met zeer goedkoop gas. Het lijkt erop dat in dit tempo de bergingen binnen twee maanden volledig gevuld zullen zijn. Verleden jaar waren de velden pas rond oktober volledig gevuld.

Gazprom rapporteerde een daling van 17 procent in de nettowinst van 2019 als gevolg van lagere prijzen en een dalende vraag in Europa. De nettowinst van Gazprom was vorig jaar nog altijd 16,3 miljard dollar. De oorzaak van de daling van de gemiddelde prijzen en verkochte hoeveelheden gas zou volgens een woordvoerder gezocht moeten worden in het segment Europa en andere landen. De verkoop aan Europa en Turkije, die het grootste deel van de winst van Gazprom vertegenwoordigen, daalde met vier procent in volume tot 232,4 miljard kubieke meter. Reden voor deze terugloop zou te wijten zijn aan de weersomstandigheden en hogere aanvoer van LNG. Het aandeel van Gazprom op de Europese gasimportmarkt in 2019 bedroeg 35,5 procent, aldus het Russische bedrijf.

Koers daghandel elektra wederom laag

De koers van de daghandel is wederom laag gebleken onlangs dat veel productie-installaties buiten bedrijf gesteld zijn als gevolg van de lage prijzen. Er is in Europa dermate veel opwek van zonnepanelen en windmolens dat er weinig extra geproduceerd hoeft te worden met traditionele centrales. De lage gasprijs is wel van belang voor de lage prijs van de dagkoersen omdat op de momenten dat de zon niet schijnt en de wind wat zwakker is, er door gascentrales wordt geproduceerd. De lange termijncontracten zijn afgelopen week licht gedaald door de zwakke kolenprijzen en de kleine daling van de CO2 emissierechten. De rechten staan onder druk doordat de vraag ernaar minder is dan vooraf verwacht door beurshandelaren en omdat grote energieproducenten onlangs de laatste mogelijkheid hadden om rechten in te kopen om de uitstoot van 2019 af te dichten met deze certificaten.

Verleden week is de eerste windmolen van windpark Borsele 1 & 2 in gebruik genomen, deze levert nu aan het net. Het gaat hierbij om de eerste molen van een totaal van 94 molens. Elke molen heeft een vermogen van acht megawatt, samen kunnen ze het verbruik van 1 miljoen huishoudens leveren.

Geringe beschikbaarheid opslagcapaciteit olie

De vooruitzichten voor de koers van olie zijn niet rooskleurig. Opslagcapaciteit is mondiaal zeer gering beschikbaar en olietankers over de hele wereld liggen voor anker te dobberen in afwachting tot er ergens een klant gevonden is die de olie wil afnemen. De koers is licht gestegen en heeft enige stabiliteit gevonden rond de 18 dollar voor Amerikaanse (WTI) olie. Er zijn afgelopen periode ook veel lagere niveaus gezien, dit was hoofdzakelijk het gevolg van acties afkomstig van de speculanten. Beurshandelaren die speculeren in olie zijn geen afnemers maar sluiten wel koopcontracten af met de gedachte om deze, voordat de daadwerkelijke levering plaatsvindt, weer van de hand te doen. Doordat beurshandelaren hun posities van de hand deden en er geen eindafnemers waren die de olie wilden afnemen, ging de koers extra hard onderuit. Op dit moment zijn er beperkte handelsmogelijkheden ingesteld voor de beurshandelaren waardoor hun invloed is afgenomen. Het effect op de olieprijs is dat de koers stabieler is en het meer een vraag en aanbod gestuurde en koers is geworden.

Door de vraaguitval is er een productie overschot van circa 30 miljoen vaten ruwe olie per dag. De onlangs ingestelde productiebeperking levert een afname van rond de 10 miljoen vaten ruwe olie per dag op waardoor er nog steeds 2 miljoen vaten teveel geproduceerd worden.

Het Chinese oliebedrijf CNOOC produceert zelf olie met eigen boorputten in China, Amerika en diverse Afrikaanse landen en hebben onlangs cijfers gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat ze het eerste kwartaal van 2020 circa 9% meer geproduceerd hebben ten opzichte van 2019.