5-7-2018: Zonnepanelen? Topopbrengst! | NIFE Energieadvies

5-7-2018: Zonnepanelen? Topopbrengst!

Deze eerste dagen van juli, de hele afgelopen maand en  in mei en februari liet de zon zich veel vaker zien dan gebruikelijk in die maanden. ,,Het aantal zonuren lag in de eerste helft van 2018 bijna zestien procent hoger dan het langjarige gemiddelde”, zegt Ronald Sutmuller van energiebedrijf Essent.. ,,Ook de instraling, die de beste indicator geeft voor de opbrengst van zonnepanelen, was hoger.”

Maandag, bijvoorbeeld, werd in Nederland genoeg zonnestroom opgewerkt om een stad ter grootte van Eindhoven helemaal van elektriciteit te voorzien. De totale hoeveelheid zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, neemt in hoog tempo toe. Alleen al vorig jaar kwamen er zo’n 100.000 huizen met zonnepanelen bij. Meer dan een half miljoen Nederlandse huizen hebben al panelen op het dak liggen. De grootschalige zonneparken op akkers, bedrijventerreinen en staldaken komen daar nog bij.

Opbrengst en kosten

Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen op het dak heeft door deze extra zonuren dit jaar al 281 euro bespaard op zijn energierekening; 32 euro meer dan gemiddeld. Toch overschatten de meeste huizenbezitters de aanschafkosten van de zonnepanelen waardoor ze deze niet aanschaffen. Die kosten zijn de afgelopen jaren echter flink gedaald. Voor een gemiddelde eengezinswoning (met tien zonnepanelen) bedragen ze momenteel 4.400 euro, zegt voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal. ,,De btw, 750 euro, kun je achteraf via de Belastingdienst terugvragen. De aanschafkosten heb je in zeven tot negen jaar terugverdiend.”

Bron: ad.nl