03-04-2023: Tariefsverhogingen voor de transportkosten door de diverse netbeheerders | NIFE Energieadvies

03-04-2023: Tariefsverhogingen voor de transportkosten door de diverse netbeheerders

Column Bloemisterij 31-3-2023, Gerard van Antwerpen, DGA NIFE Energieadvies

Net beheer?

Een paar maanden geleden stuurden wij onze klanten een e-mail waarin we aangaven welke tariefsverhogingen voor de transportkosten de diverse regionale netbeheerders doorgevoerd hadden in 2023, dus ten opzichte van 2022. Vanaf dat moment stond onze telefoon op standje roodgloeiend en had ons postvak moeite om de binnenkomende e-mails bij te houden.

Op zich niet vreemd, want de stijgingen liegen er niet om, om het maar even heel zacht uit de drukken… Gemiddeld qua elektra bijna 50% (!) en qua gas ongeveer 40%. Menig tuinder is hier aardig op ‘los’ gegaan. De veel in de tuinbouw gebruikte opmerking ‘dat de netten al tig keer afgeschreven zijn’ kwam weer regelmatig naar voren, maar twee vragen kwamen het vaakst voor. Namelijk ‘kunnen ze dat zomaar doen?’ en vooral ‘waarom is dit’?

Netbeheerders kunnen hun tarieven niet zomaar verhogen. Ze dienen een voorstel in bij de ACM, en die beoordeelt dat. Bij het verdiepen in de gedane voorstellen en het door de ACM uiteindelijk goedkeuren ervan vallen een paar dingen op. Ten eerste, alle netbeheerders hebben ongeveer (dus op een aantal procenten na) dezelfde verhogingen ingediend. Ten tweede, de ACM heeft alles heel snel goedgekeurd.

Laat ik het zo zeggen: dit ruikt ergens naar, en dan niet naar de geur van een lelie of een tomaat. De uitleg die ACM geeft aan de goedkeuring klinkt voor ons erg apart, en roept nogal wat vragen op:

“Netbeheerders hebben in oktober 2022 aangegeven de transporttarieven te moeten verhogen omdat zij door de hoge energieprijzen veel extra geld kwijt zijn aan het inkopen van elektriciteit en gas om de transportverliezen te compenseren. Tijdens het transport gaat namelijk een deel van het gas en de elektriciteit verloren. De netbeheerders moeten dat aanvullen door eigen inkoop die duurder is geworden.”

Als ACM dit zo stelt, dan zegt men dus dat alle netbeheerders precies rond de duurste momenten van het derde kwartaal van 2022 het gas en de elektra ingekocht moeten hebben. En dat zij (dus eigenlijk u als klant) dus niet profiteren van de sindsdien weer enorm gedaalde inkooptarieven van elektra en gas. En dat vinden wij even raar als toevallig. Ja, het kan. En het kan ook dat u bij de volgende trekking de Staatsloterij wint, en een dag later de Postcodeloterij. Alleen de kans is statistisch niet zo groot.

Wij gaan dit verder onderzoeken. U hoort er vast nog van….

Gerard van Antwerpen, DGA NIFE Energieadvies

Bron: NIFE Energieadvies B.V.