Voor meerdere jaren gas inkopen of niet? | NIFE Energieadvies

Voor meerdere jaren gas inkopen of niet?

Gas is altijd in te kopen voor vijf jaren in de toekomst. Dus op dit moment kan je gas inkopen voor de kalenderjaren t/m 2025, maar ook al voor de eerste maanden van 2026. Zeer veel ondernemers vinden het meer dan interessant om gas zo lang mogelijk vast te leggen, om de simpele reden dat de gasprijzen hard gedaald zijn sinds vorig jaar. De daling komt door o.a. de overschotten van olie en gas, welke weer veroorzaakt wordt door een ‘oorlog’ tussen diverse landen. En dan zowel een ‘olie-oorlog’ als een ‘gas-oorlog’.

Veel geleerden en experts van bijv. financiële instellingen en (internationale) banken voorspellen dat de prijzen van olie en gas nog wel even laag zullen blijven, maar zich eind van dit jaar of in 2021 zeker weer gaan herstellen. Dus fors hoger zullen worden. Nou hebben die geleerden en experts geen glazen bol, maar als ze gelijk gaan krijgen dan zullen ook de gasprijzen gaan stijgen. En wellicht zelfs hard en langdurig. Wie het weet, die mag het zeggen. En dus zal het wel stil blijven, want niemand die het weet.

Veel tuinders staan zeer positief tegenover de gasprijzen die momenteel voor de jaren t/m 2025 te contracteren zijn. Echter, enkele leveranciers die in de tuinbouw groot en prominent zijn, bieden helemaal die mogelijkheid niet! Dus de jaren t/m 2025 (of bij interesse de eerste maanden van 2026) zijn bij hen helemaal niet te koop, óf je ‘mag van hen’ slechts een zeer beperkt gedeelte van het jaarvolume vastleggen.

Nog los van bovenstaande, gaan leveranciers ook strikte eisen stellen aan klanten die langdurig hun gas willen inkopen. De Corona-crisis brengt helaas ook nog eens met zich mee dat leveranciers wel willen leveren, maar steeds vaker (torenhoge) bankgaranties of waarborgen gaan eisen. Of zelfs helemaal niet meer willen leveren aan ondernemers die volgens hun niet ‘kredietwaardig’ genoeg zijn, dus te riskant om aan te leveren.

Maar gelukkig zijn er ook nog enkele zeer goede en betrouwbare gasleveranciers, die wel voor zolang mogelijk gas willen verkopen. En dan het volledige volume wat een klant wil contracteren. Met ook nog eens met een onbeperkte bandbreedte. Dus elke m³ die je afneemt tegen je vaste contractprijs, zonder een verplichte afnamehoeveelheid en (dus) ook zonder verrekeningen/boetes tussen je contractprijs en de prijs van het daggas.

Dus van ons uit een tip: wil je gas langdurig vastleggen, verdiep je dan eens in de mogelijkheden. Maak dus een vergelijk (of laat deze maken), met alle facetten die hierin belangrijk zijn. Succes!

Gerard van Antwerpen, DGA NIFE Energieadvies.