‘Warme’ winter in Azië en Europa | NIFE Energieadvies

‘Warme’ winter in Azië en Europa

De omstandigheden zijn nog steeds ideaal voor een daling van de lange termijnprijzen van gas, maar eveneens voor een daling van de korte termijnprijs. Aan het einde van de afgelopen week kwam de daggas-prijs zelfs even onder de 18 eurocent per kuub.

Voor wat betreft de lange termijnprijs was er gedurende de hele vorige week sprake van een daling. Het jaar 2020 daalde uiteindelijk met bijna een halve cent. Die zogeheten ideale omstandigheden voor de daling lagen in het feit dat de zowel Europa als Azië te maken heeft met een ‘warme’ winter. De winter zet op het moment niet door en doordat het al bijna half februari is kan bijna gezegd worden dat de winter voorbij is. Daarbij is op moment de aanvoer van gas zeer goed te noemen. Er komt voldoende gas uit Noorwegen en uit Rusland zonder noemenswaardige onderbrekingen. Ook komen er veel LNG-transporten binnen. De terminal in de Maasvlakte krijgt komende week drie LNG-transportschepen binnen en in het Verenigd Koninkrijk zijn dit er zelfs zeven.

Elektriciteit

Afgelopen week was wederom een week van dalende grondstofprijzen, in het bijzonder steenkool, waardoor ook de lange termijnprijs van elektriciteit kon dalen. De steenkoolprijs liep vorige week terug naar minder dan 80 dollar per ton, wat voor het laatst in maart vorig jaar het niveau was. Er kunnen hiervoor meerdere redenen worden aangegeven; de winter lijkt zijn eind te naderen. Maar ook de lagere prijzen op de gasmarkt en het feit dat de Chinezen afgelopen week zorgden voor weinig vraag aangezien zij een week lang vakantie vieren vanwege het Chinese nieuwjaar. De CO2-emissierechten markt daarentegen bleef wel licht stijgen en hierdoor was een grote daling van de lange termijnprijs niet aan de orde. De emissiehandel blijft hinder ondervinden van de onzekerheid over een Brexit met- of zonder afspraken. Op het moment worden veel Britse handelsrekeningen geopend in Nederland. Hiermee kunnen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk zorgen dat ze na de Brexit kunnen blijven handelen in CO2-emissierechten. Daarnaast stijgt de CO2-markt iets door de vraag hoeveel CO2-rechten uit het stelsel worden gehaald wanneer Duitsland, zoals ze hebben aangegeven, kolencentrales gaat sluiten. Als dit meer is dan verwacht door de deelnemers biedt dit de mogelijkheid voor een oplopende prijs.

De korte termijnprijs lag vorige week grotendeels onder de 50 euro per megawatt. Reden was de aanwezigheid van veel wind en lage vraag.

Olie

De Verenigde Staten hebben gedreigd de tarieven voor goederen uit China op 1 maart te verhogen als de handelsbesprekingen niet tot een overeenkomst leiden. Dit gegeven zal wellicht een groot effect kunnen hebben op de economische groei van beide landen waardoor de vraag naar olie kan afnemen.

Na de vrije val eind 2018 zijn de olieprijzen inmiddels met ongeveer 16% gestegen, gestimuleerd door de door OPEC geleide leveringsbezuinigingen en Amerikaanse sancties tegen Venezuela. De recente signalen van een verzwakking van de wereldeconomie hebben echter de bezorgdheid over een vertraging van de vraag naar energie opnieuw doen toenemen, vooral als het lopende handelsgeschil tussen China en de V.S., de twee grootste economieën ter wereld blijft voortduren.

Baker Hughes liet afgelopen vrijdag in een wekelijks rapport optekenen dat energie-maatschappijen het aantal werkende booreilanden hebben verhoogd. Ze meldde dat de bedrijven zeven booreilanden in de week van 8 februari hebben toegevoegd, waardoor het totaal aantal op 854 komt.

De olie-futures daalden afgelopen week met bijna 5% voor de week, omdat de zorgen over een wereldwijde economische vertraging het sentiment domineerde nadat de Europese Commissie de groeiprognose voor 2019 van de eurozone sterk had verlaagd.